Антимафиоти разбиха международна група, точила данни от банкови карти

  • 20 декември 2011 14:21

  • 994
  • 0
Антимафиоти разбиха международна група, точила данни от банкови карти
©

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” разби международна организирана престъпна група за източване на данни от платежни инструменти и друга банкова информация чрез използването на високи технологии, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията за пресичане на международен обмен на данни от платежни инструменти и друга банкова информация проведоха антимафиотите от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”. Мрежата била създадена изключително професионално, като за целта били ползвани чуждестранни хакерски форуми за обмен на информация, виртуална световна банка за анонимно разплащане и други способи, чрез които участниците прикривали следите си. С незаконно придобитите финансови средства на чужденци участниците в групата купували благородни метали и скъпа техника от утвърдени вериги магазини, която по-късно препродавали. Установено е, че само за един ден групата успявала незаконно да придобие над 10 000 лв.

При извършването на престъпната дейност участниците в схемата спазвали строга дисциплина и висока конспиративност при общуването.

В хода на акцията са открити и иззети платежни инструменти – кредитни карти, и компютърна конфигурация, използвани в престъпната дейност. Установено, е че данните, записани върху картите не отговарят на истинските.

По случая са образувани две досъдебни производства по чл. 249 от НК и са повдигнати обвинения по чл. 249 за незаконно използване на данните от чужди платежни инструменти без знанието и разрешението на титулярите.

Продължава работата за документиране на цялостната престъпна дейност, за установяване на нанесените щети на собствениците на кредитните карти, както и на други участници в мрежата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини