Нова измамна схема! Имотната мафия продаде земята на бивш учител с фалшива лична карта и пълномощник

  • 14 ноември 2016 12:21

  • 17372
  • 5
Нова измамна схема! Имотната мафия продаде земята на бивш учител с фалшива лична карта и пълномощник
©

Нова схема за продажба на апетитни ниви лъсна в Силистра.

Докато 59-годишният Левен Емилов от силистренското село Брадвари е в чужбина опитни измамници с фалшива лична карта и пълномощник продават земята му и прибират над 100 бона за апетитните терени, описва случая „24 часа”. Според разследването схемата е следната. На 13 септември в кметството на село Йорданово влизат двама мъже. Йорданово е само на десетина километра от Брадвари, в землището на което са нивите на Емилов. По това време истинският собственик на земята е в Турция.

Кметският наместник на Йорданово Ведат Сали, както и всеки на неговата длъжност, може да заверява пълномощни вместо нотариус. Нотариусите обаче имат достъп до системата на МВР за проверка на валидността на личните документи. Кметовете нямат такъв достъп. Двамата мъже, които влизат в кабинета на Ведат Сали са Петър Петров от Монтана и още един, който се представя за Левен Емилов. Целта е Сали да завери пълномощно на Петров, с което Левен Емилов му дава право да се разпорежда със земите му. Речено-сторено.

Дотук всичко е наред, с изключение на това, че Емилов е в чужбина, а този, който се представя за него се легитимира с фалшифицирана лична карта. Ведат Сали няма как да провери дали упълномощителят е истински или фалшив. Петър Петров излиза от кметството в Йорданово с пълномощно. Запознати с този вид измами са категорични, че схемата е реализирана с помощта на хора, които са знаели, че истинският собственик на нивите Левен Емилов ще пътува до Турция и са разполагали с личните му данни, както и с информация за имотите му.

Преди да отидат за заверка на пълномощното организаторите на схемата вече са се сдобили със скици на имотите на Левен от съседната Община Кайнарджа. Нотариалните актове са извадили от Силистра. Услугата е достъпна за всеки гражданин след плащане на такса и молба по образец. Петър Петров и все още неизвестните му помощници си набавят всички необходими документи, за да започнат да продават земята на човека. Най-трудната част от задачата им е да фалшифицират личната му карта и да заверят пълномощно с човека, който се представя за него. Оттук нататък сделката е формалност. Вече с нужните документи в джоба Петър Петров започва да търси купувач. Свързва се по телефона с голямата компания, за която в региона се знае, че изкупува и обработва земи. Предлага 3 ниви с общо 80 дка, които са собственост на Левен Емилов. Сделката е одобрена, цената също. Пълномощникът Петър Петров продава едната нива на 27 септември. Два-дни по- късно са продадени и другите 2 ниви.

"Подмених си личната карта през 2013 г. Фалшификатът, който са предоставили за пълномощното е от стария образец. Съвпадат имената и ЕГН-то ми. От другата страна на документа обаче има кодове. Те са други. Снимката е на друг човек. Не са ми уцелили и ръста ми, може би човекът, когото са представили за мен е бил по-нисък. На фалшификата го няма и трибагреника, който стои в новата ми лична карта. подписът ми няма нищо общо с този, който е положен там", разказва Левен Емилов пред вестника.

Към днешна дата, и компанията купувач, и собственикът се оказват жертви на поредната измама, извършена от имотната мафия. И двете страни подават жалби в Икономическа полиция. Това е само един от случаите на измами при продажба на земеделска земя, който показва, че има добре организирана и безнаказана до момента имотна мафия. Пострадали са стотици собственици и купувачи. От бранша призовават хората да бъдат по-внимателни и да се доверяват само на доказани фирми при такива сделки. Разследването продължава.

Последвайте канала на

Novini.bg
17372 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
партизанин

2017.01.23 | 12:29

5
Какъв е тоя" достъп" до документи и нотариални актове, след подаване на заявление?!Не е ли "липсата на достъп до данни на кметове и наместници "отворена порта"в закона? Как стоят нещата в Саудитска Арабия за такива случаи и какви са наказанията в центъра на столицата Рияд, всеки петък? Въпроси с лесни отговори.
циганско иго

2016.11.17 | 10:38

4
Всичко това го правят мангустите на работа в кметствата,поземлените комисии и полицията.Това им е бизнеса,а не заплатите и трудовия стаж.Навсякъде администрацията бъка от мангусти и най-вече в София.Във Външно е мангустенски рай.
Виж ти...

2016.11.15 | 09:50

3
...Петър Петров...Ха...Редко срещано...

2016.11.15 | 09:50

2
Кметчето е в играта... :)

2016.11.15 | 09:50

1
Добре де нали това е доказана фирма компания. Защо са допуснали да стане тая измама? Иначе хората да бъдат по-внимателни и да се доверяват само на доказани фирми при такива сделки.

Добави коментар

Водещи новини