ГДБОП разби наркоканал за метамфетамин за Япония

  • 09 декември 2011 07:28

  • 2184
  • 0
ГДБОП разби наркоканал за метамфетамин за Япония
©

Наркоканал за метамфетамин от Иран през България и Румъния до далечна Япония е разкрит благодарение на нашите митнически служби и ГДБОП, пише 24 часа.

За по-малко от седмица на територията на трите държави са задържани общо шестима куриери с 5 пратки с повече от 50 кг от дрогата. Международната операция "Айсберг" обаче е запазена в тайна, за да бъдат разкрити босовете на канала в Турция и Иран.

Всичко започва сутринта на 9 ноември на ГКПП Капитан Андреево. В 10 часа пред митническия пункт спира румънско БМВ Х5. Служител на митницата моли шофьора Чиприан Джурка да отвори багажника на джипа и забелязва, че 35-годишният мъж е силно притеснен.

Така беемвето, собственост на фирма "Вони", е отклонено за щателна проверка. В багажника Джурка превозва 4 еднакви куфара с меки стени. Митничарят вади от тях пакети с нови евтини дрехи, но продължава да се съмнява.

Куфарите веднага са прекарани през рентген и при опипване на надлъжните им тесни стени митничарят забелязва неестествено удебеляване. На място багажът е разглобен и се оказва, че меката част на куфара всъщност е странен пакет от пластмаса. Пробиват я с дрелка и през дупката се изсипва бял кристален прах. Когато целият куфар е разглобен, се оказва, че тесните му страни изцяло са обточени с пластмасова оребрена лента, пълна със същия кристален прах. Абсолютно идентична се оказва конструкцията и на останалите три куфара.

От тях митничарят вади 13,180 кг вещество, което при полевия наркотест реагира като кокаин. Спешен лабораторен анализ в Стара Загора обаче показва, че наркотикът е метамфетамин с чистота 42 процента. Въпреки че е силно уплашен, първоначално Чиприан Джурка твърди, че не е знаел за скритата дрога. Той обаче признава, че е пътувал до Турция с приятел, който също като него влязъл в България през Капитан Андреево, но с "Фолксваген Пасат". В неговия багажник също имало подобни куфари.

Около час след задържането на дрогата нашите митнически служби вече са уведомили колегите в Румъния, както и тяхната служба за борба с организираната престъпност. Така по номера на автомобила, подаден от Джурка, става ясно, че собственик на фолксвагена е Мариус Лупулету. 29-годишният румънец обаче е с отнета шофьорска книжка и румънските служби допускат, че друг кара колата.

В същото време задържаният на ГКПП Чиприян Джурка получава няколко телефонни обаждания. Някой живо се интересува защо той се бави. Митническите служители обаче инструктират румънеца да казва, че всичко е наред.

От последвалите няколко телефонни разговора става ясно, че сънародниците му са спрели с фолксвагена в крайпътно заведение и там го чакат. Около 13 ч вече са минали 3 часа от задържането, когато антимафиоти от Стара Загора локализират втората кола пред заведение в Харманли. На място са арестувани собственикът на автомобила Мариус Лупулету и шофьорът Георге Силка - с година по-млад от него. От багажника на фолксвагена са извадени 4 куфара, в които са скрити още 13 кг метамфетамин. Дрогата в двете коли е скрита в 6 куфара - ментета на "Сумит", и два на "Пиер Карден".

При разпит вече пред антимафиоти в Стара Загора мулето Мариус Лупулета започва да разказва, че получател на пратката е румънка от гр. Сибиу, която се казва Мариана. Той дава и мобилния й телефон.

След бързи консултации офицерите за свръзка на МВР и митниците на Румъния и България се договарят да се направи контролирана доставка на дрогата и мулетата към северната ни съседка, където срещу задържаните у нас мулета е образувано наказателно производство. Още същия ден около 17 часа в Хасково пристигат двама офицери от румънските служби.

Междувременно арестуваният Лупулету разказва, че преди е карал автобус от Румъния за Италия, но напоследък бил личен шофьор на Мариана и изпълнява нейни поръчки. Лупулету признава, че това е петото му поред пътуване до Турция. Там карал до летище "Ататюрк" и пред хотел "Холидей ин" мъж от Иран му давал куфарите. Първоначално Лупулету пътувал с личната си кола, а после и с фолксвагена, който Мариана му купила.

Привечер на 9 ноември от подадените от нашите служби телефонни номера румънската полиция вече подслушва джиесема на организатора на канала Мариана, която се оказва с фамилия Телея от гр. Сибиу. Така става ясно, че тя планира да пътува със самолет до Истанбул, за да се срещне с приятел от Иран.

Засечени са също така разговори на Мариана с Михаела Панселута, от които се разбира, че втората се подготвя да лети за Япония. Мариана я инструктира този път да вземе само един куфар. Много скоро става ясно, че Мариана Телея, родена през 1966 г., е била омъжена преди време за японец, но напоследък живее с 4 години по-младия от нея Фархад Зиракпур от Иран. Чужденецът е със статут на временно пребиваващ в Румъния и регистриран в дома на Мариана.

От подслушаните телефонни разговори на организаторката на канала става ясно, че на 10 ноември тя ще лети до Истанбул. Първоначално Мариана изисква от куриерите бързо да доставят "стоката", защото смята да пътува, но когато Лупулету, инструктиран от полицията, й съобщава на следващия ден, че приближава границата, тя му казва да прибере куфарите и да ги пази до завръщането й.

Румънските служби решават да арестуват Мариана на летището в Букурещ. Това става на следващата сутрин - 15 минути след като заловените румънски куриери вече са предадени на местните служби на ГКПП Дунав мост. Междувременно полицията в Румъния установява, че на 6 ноември на летището в Токио е арестуван един от синовете на Телея - Адриан Коса, като в куфара му са открити почти 10 кг метамфетамин. Това налага бързо да бъде идентифицирана Михаела Панселута, която предстои да пренесе нова пратка с дрога към Япония.

Около 18,30 ч на 10 ноември 29-годишната жена е задържана в дома си в гр. Бакау. Там са открити три куфара с общо тегло 7,2 кг от същия метамфетамин.

На следващия ден румънската полиция получава информация от посолството сив Токио, че японските власти са открили 4 куфара в жилище в гр. Кавазаки, което Мариана Телея наследила след смъртта на съпруга си. В три от куфарите имало наркотик, а четвъртият бил празен. В Кавазаки живеел другият, по-голям, син на Мариана - Даниел, който пък бил женен за чилийка.

На 17 ноември румънската полиция обискира жилището на Мариана Телея. Така се разбира, че наскоро тя е превела 250 хиляди евро за къща в Сибиу. Имотът най-вероятно ще бъде запориран, докато в Турция търсят иранците, замесени в канала.

По 1000 евро за всеки курс е получавал куриерът Мариус Лупулету от организатора на канала Мариана Телея. С тези пари трябвало да си заплати и разходите по пътуването и престоя в Турция. Лупулету пък наемал останалите мулета срещу 300 щатски долара на курс.

Още на следващата сутрин след задържането на тримата куриери - те, автомобилите им, както и откритият наркотик, са предадени на румънските служби на ГКПП Дунав мост - Гюргево.

Предаването на "контролираната доставка" започва призори, а под документите се подписват шефът на антимафиотите в Стара Загора и началникът на сектор "Наркотици" към румънската служба за борба с организираната престъпност.

Всичките задържани куриери ще бъдат съдени в Румъния, като за Мариус Лупулету, който съдейства на митниците и полицията, най-вероятно по време на делото ще бъдат взети предвид смекчаващи вината обстоятелства.

Според българските спецслужби в последните 12 месеца е особено актуално движението на метамфетамин от Иран към Балканите, при положение че дълги години синтетичните наркотици се движеха в обратната посока.

Последвайте канала на

Novini.bg
2184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини