МВР и ДАБ започват внезапни проверки в бежанския лагер в Харманли

  • 30 август 2016 19:48

  • 4650
  • 0
МВР и ДАБ започват внезапни проверки в бежанския лагер в Харманли
© Булфото (архив)

МВР е усилило присъствието си в региона на лагера в Харманли и е засилен контролът на достъп до центъра заради инцидента миналата неделя, каза на брифинг председателят на Държавната агенция по бежанците /ДАБ/ Петя Първанова.

Тя посочи, че агенцията и Областната дирекция на МВР в Хасково започват внезапни проверки на територията на центъра. Първанова добави, че утре Министерският съвет ще разгледа устройствения правилник на ДАБ, с който на председателя се дава възможност със свой акт да обособява помещения от затворен тип. Според ДАБ трябва да бъдат извършени промени и в Закона за убежището и бежанците. От агенцията са изработили текст, който да дава възможност да се определят зони на свободно придвижване.

Предложенията за промени се отнасят до частта от закона, в която е посочено, че бежанците имат право на свободно придвижване на територията на България. Те са съобразени с европейското законодателство, посочи Първанова.

От ДАБ са успели да извършат ремонт на сграда в Бусманци, която побира 60 човека, добави Петя Първанова. Там ще бъдат настанявани и тези нарушители, срещу които има образувано наказателно производство. Председателят на ДАБ добави, че й предстои среща с неправителствени организации, на която ще се обсъдят възможни мерки, които те биха могли да предприемат, като например социална медиация на място в лагера в Харманли.

Последвайте канала на

БТА
4650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини