Бежанският трафик вече е основен престъпен бизнес у нас

  • 24 август 2016 06:33

  • 10388
  • 1
Бежанският трафик вече е основен престъпен бизнес у нас
© Gettyimages (архив)

Хора от средните нива на организираната престъпност в България вече са замесени в трафика на мигранти от Турция към Западна Европа.

Това стана ясно от интервю на зам.- министъра на вътрешните работи Филип Гунев пред телевизия BIT. Доскоро с това се занимаваха предимно дребни престъпници. През май от МВР предупредиха, че все повече групи, които се занимават с лихварство и изнудване, влизат в бизнеса с нелегалния трафик. От над 400 престъпни групи, действащи у нас, 25% се занимават с прекарване на нелегални от Турция към Сърбия, каза през юни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Част от тях заедно с превоза на бежанци пренасят и наркотици. Миналата седмица главният секретар Георги Костов обяви, че трафикът на чужденци вече е по-печеливш от трафика на дрога. Това означава, че каналджийството се е превърнало в основен престъпен бизнес.

Преди два дни шефът на съда в Цариброд - Бранислав Лукич, обясни, че основно организатори на схемите за трафик са турци, пише в. Сега. Плащането става още в Турция като тарифата е между 7 хил. и 12 хил. евро на човек. По неофициална информация българските "подизпълнители" в схемата взимали между 800 и 1500 евро на човек за превоз между двете граници. Въпреки активната дейност на каналджиите МВР и ДАНС не жънат особени успехи срещу тях. Досега са заловени само четирима съучастници от полицията, въпреки че няма как престъпната дейност да се извършва без покровителство.

Според Гунев поради факта, че мигрантите са "стока с двойна употреба", е трудно да се хванат трафикантите. "Когато спреш таксиметров шофьор, който излиза от София с трима души, които са подали молба в агенцията за бежанците, това не е незаконно. Тези хора, след като са получили такъв статут, имат право да пътуват в страната. Единственото нещо, което може да направиш на такава кола, ако я спреш до границата със Сърбия, е да наложиш глоба. Това прави работата срещу хората, които ги извозват, доста трудна", обясни Гунев.

Само за седмица прокуратурата в Царево е образувала 73 бързи производства, но хванатите превозвачи обикновено са дребни риби и се отървават с условни присъди. Вчера стана ясно, че за каналджийство са обвинени и чужденци, за които МВР няма представа как са влезли у нас. Четирима мъже от Афганистан са превели през река Резовска 29 сирийци, сред които бебе и 15 деца.

Зам.-министърът съобщи, че МВР очаква още 100 служители на "Фронтекс" - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС. Освен това министерството е поискало от европейските фондове за гранична сигурност нови 120 млн. евро за укрепване на границите. Досега в България са командировани 101 представители на европейската служба, които в най-скоро време ще бъдат разположени на местата с най-голям миграционен натиск. Гунев отрече информацията, че Сърбия е върнала в България 2000 чужденци. По неговите думи общата бройка е 240 души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
нормално

2016.08.29 | 18:04

1
и властта го управлява този бизнес.

Добави коментар

Водещи новини