Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина

  • 11 август 2016 11:24

  • 1924
  • 0
Кредитори ще могат да искат запор на сметки на длъжници в чужбина
©

Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници, предвижда проект на допълнение на Гражданскопроцесуалния кодекс /ГПК/, публикуван днес от Министерството на правосъдието за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Това съобщава пресцентърът на ведомството.

С промените се предвижда ищецът да има право да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение, обясняват от МП.

Еврорегламент изисква всяка държава-членка да определи орган, който да получава от съдилищата в останалите държави-членки искания за информация за банкови сметки на длъжници, допълват още в мотивите си от ведомството.

Предлага се информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от държавните съдебни изпълнители към Софийския районен съд.

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители. Те са и компетентният орган за изпълнение на заповедите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини