Пробват кражба на имоти в София с фалшиви документи

  • 10 юни 2016 21:50

  • 4550
  • 2
Пробват кражба на имоти в София с фалшиви документи
©

Два опита за измама с чужди апартаменти е спряла Столичната община, съобщава „24 часа”. От три месеца е въведена нова процедура между общината и Агенцията по вписванията. Тя се отнася за нотариалните актове, издадени до 1992 г., които не са въведени в електронен вид.

Вече всеки, който отиде в общината с такъв документ, за да декларира имот и да получи данъчна оценка, минава през проверка. За всеки такъв случай общината отправя запитване за справка с имотния регистър и издава данъчната оценка, след като получи отговор от Агенцията по вписванията. Така са спрени и двата опита за измама с чужди имоти.

„До момента сме отправили 44 подобни запитвания до Агенцията по вписванията. Получили сме отговор на 41 от тях. В два от случаите бяха установени неистински нотариални актове и сме информирали компетентните органи”, обясни зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов.

Предполага се, че чуждите жилища са щели да бъдат продадени, ако за тях е била издадена данъчна оценка. Единият апартамент бил 80 кв. м в центъра, а другият - в район „Витоша”.

„Работим и по електронна връзка между общината и имотния регистър. Надявам се, че тя ще е готова до края на годината”, обясни Барбалов.

В момента при покупка на имот собствениците трябва да го декларират и пред общината, и пред Агенцията по вписванията. Срокът за деклариране на покупка на имот пред общината е два месеца от датата на нотариалния акт. Глобата за закъснение е между 10 и 50 лв. за физически лица и от 500 до 3000 лв. за юридически лица.

Електронната връзка между двете системи ще спести време на гражданите, а общината ще затегне режима върху декларирането на имотните сделки.

По подобен начин преди време общината свърза базата си данни с КАТ и пунктовете за технически преглед на моторни превозни средства.

С 35,6 млн. лв. повече от местни данъци и такси е събрала общината до края на май в сравнение със същия период на миналата година, отчете Барбалов. Собствените приходи са 297,5 млн. лв., което е 50% изпълнение от годишния план.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
4550 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
топло

2016.07.04 | 17:59

2
Документите на жилището да на са взети от някой нещастник, принуден да плаща на разсрочено, от топлофикация софия, там само искат нотариални актове, НЕЗАКОННО!

2016.07.01 | 10:08

1
БОИКО КУРВО

Добави коментар

Водещи новини