Откраднаха самоличността на архитект, циганин го източи с 34 000 лв.

  • 29 ноември 2011 19:24

  • 2165
  • 0
Откраднаха самоличността на архитект, циганин го източи с 34 000 лв.
©

Мъж с открадната самоличност осъмна с десетки хиляди лева дългове. Кошмарът на архитекта Матей Савов стана известен от БТВ. Неговите данни са изнесени от банков клон и с тях са извършени огромни злоупотреби. От негово име е купувана техника на кредит и гориво за общо 34 хиляди лева.

Преди две години и половина архитектът отива в банката да поднови депозита си, но сметките му са блокирани. От ГДБОП разбира, че самоличността му е открадната с фалшива лична карта, чието копие вижда в полицията.

„Абсолютно същата, само снимката е различна. На нея е едно лице с мургав произход, с мустаци, подписът е различен и е Славов, вместо Савов, една буква Л", обяснява архитектът. ЕГН-то обаче е истинско.

"Същото лице е успяло да извади от Агенцията по вписванията в Бургас актуално състояние на фирмата и отишло в Шел, там е сключило договор и заредил гориво за около 13 000 лв. Общата сума за това, което знам и за което съм получил някакви документи, е около 30 000 лева", казва още потърпевшият.

След месеци към Матей Савов заваляват призовки от съда в Несебър и в Бургас, тъй като престъпленията са регистрирани в Бургаска област. Самоличността на Савов е открадната от клон на банка в София. Замесено е вътрешно лице, изнесло данните чрез мобилния си телефон. „Откраднат е масив, заедно с информация за сметките, защото моите сметки към онзи момент не бяха никак малки и съответно информация за фотокопие на кредитна карта. Всичко, което е необходимо", твърди Савов.

В момента го тормозят фирми за събиране на дългове. Звънят на съдружниците му за благосъстоянието му. Мъжът не може и да рефинансира кредит в друга банка, който е от огромно значение за бизнеса му. Оттам му обясняват, че е попаднал в черния списък на длъжниците и че трябва да изминат поне пет години, за да изтрият името му от каталога.

„Не мога да тегля каквато и да е банкова гаранция. Участвам в търгове...", жалва се архитектът. Савов е имал два заема, които обаче е плащал редовно. Като коректен платец се обърнал към БНБ с молба да му изпратят кредитното досие. Документ обаче посочва задълженията на престъпника, които висят върху него. Парадоксът е, че плика от БНБ е адресиран до лицето Савов, а разпечатката вътре е за Славов.

Зад терзанията на архитекта стои ромът Милко Стоянов, с опит в банковите измами. Той участва в шест случая на открадната самоличност - във Варна, Бургас, Несебър и София. При първите пет измами Стоянов изтегля около 452 000 лева. После обаче лицето изчезва в друга държава, защото при единия от опитите си в банка в София касиерка се усъмнява в имената. През февруари 2010 отново е ударена друга банка, изтеглени са 100 000 лева, така че общата щета е около 550-600 000 лева. "Тогава вече го установихме и март месец бе задържан", разкрива Станчо Гавраилов от Икономическа полиция - Бургас.

„Създавани са неистински карти с данните на лицата, на които са депозитите, с негова снимка. Лицето е рецидивист измамник, добре владее актьорството, представя се много убедително пред касиерите... След 2 дена отива и му изплащат парите. Обикновено мотивът е „трябват ми парите за голяма сделка". Нарушава се депозитът, нищо че губи лихвите, и тегли парите. Без никакъв проблем банките му изплащат сумите, тъй като са заблудени", разказва Гаврилов.

При всички удари Милко действа по идентичен начин, а схемата работи безотказно. В последно време се представя за по-млад, поради което се е наложило да си боядиса косата. И в снимката му никой не се усъмнява. За всеки конкретен случай Стоянов ползвал подбрани дрехи от втора употреба. "С кожена чанта, изглеждащ нормално, на никой не прави впечатление", допълва разследващият полицай.

„Имал е информация, даже преди да отиде, се е запознавал със сметките, които притежават съответните лица. Запаметява конкретните сметки, които го интересуват, отива и казва точно сметката, която го интересува, на каква сума е, той знае сумите, всичко", допълва Гаврилов. В престъпната схема има други лица, които се разследват.

Милко е осъден на 7 години лишаване от свобода заради документна измама в особено големи размери, но обжалва.

Последвайте канала на

Novini.bg
2165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини