Измамници разбиват Facebook профилите ни, за да точат банкови сметки на приятели

  • 12 май 2016 09:04

  • 15135
  • 0
Измамници разбиват Facebook профилите ни, за да точат банкови сметки на приятели
© Getty Images/Guliver

Измамници разбиват Facebook профили и точат банковите сметки на приятелите ви от ваше име. За схемата разказва екип на „Здравей, България” по Нова телевизия.

Вместо да направи услуга, Татяна Стоянова станала жертва на измама. Мислила, че праща данните от дебитната си карта на приятелката си Йоланта, без да подозира, че хакер е разбил профила й във Facebook и през цялото време е писал от нейно име. 

Без въобще да се усъмни, Татяна изпратила номера на дебитната си карта. Измамникът поискал и другите данни. Така хакерите започнали да теглят пари от картата на й. Заради многото опити за теглене на различни суми от банката блокирали картата и измамниците не успели да откраднат нищо.

За късмет майката на Татяна и другите й приятелки не са видели съобщенията във Facebook. Йоланта се оплакала в полицията и чака резултат. Опарените като нея били  много, обясниха от Сектора за борба с компютърни престъпления в ГДБОП. 

„Те могат да използват данните, които са откраднали от кредитната карта, за да заплатят определена стока или услуга, като впоследствие тази стока или услуга бива ползвана или се продава. Ако това е стока - скъпоструваща техника или да кажем самолетни билети, които впоследствие се препродават - може да бъде върната с молба да бъдат преведени парите по друга банкова сметка”, обясни Явор Колев от отдел "Борба с компютърните престъпления” в ГДБОП.

Това обаче са най-леките случаи. В другите действали организирани престъпни групи на територията на цял свят.  
"Това е бизнес в Нигерия. От територията на няколко държави се случват различни действия. Да кажем, един извършител се занимава с кражбата на профили, от други айпи адреси се води кореспонденция и се зарибяват хора от контактната листа, впоследствие парите чрез фирми за бързи преводи се превеждат в друга държава”, обясни още Колев.

Има и осъдени българи. За да не попаднем в същия капан, докато сърфираме, трябва да си отваряме очите на четири.

Последвайте канала на

Десислава Станева
15135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини