Иззеха старинни предмети от иманяр

27 април 2016 14:50

Иззеха старинни предмети от иманяр
© МВР
3462 3

Ценна антична колекция на иманяр разкриха криминалисти от Областната дирекция на МВР -Монтана. Обиска станал във вторник след подаден сигнал в д в Районото управление на полицията в Берковица в дома на 37- годишния Калин Н. от село Слатина. Той държал незаконно придобити културно-исторически ценности.

Запаленият колекционер превърнал дома си в малък истирчески музей. От стаите на жилището му униформените намерили над 400 антични предмети.

Сред тях са 353 метални къса, наподобяващи монети, 38 монети с изображения и надписи върху тях, 6 метални кръгли и полукръгли украшения - гривни и фибули, 3 каменни предмета с издълбани на тях фрагменти от фигури, 3 обеци от жълт и бял метал, 3 метални кръста, 6 пръстена от бял метал, и метално острие от нож и други метални антични апликации и украшения. Калин Н. е безработен, досега не е имал криминални прояви, уточниха от пресслужбата на полицейската дирекция.

Назначена е експертиза за изясняване на културно-историческата стойност на намерените предмети.

По случая е образувано досъдебно производство. Находките вероятно са събрани от нелегални разкопки в района. Край село Слатина има останки от антично селище, което от години се дълбае от иманяри, споделиха местни жители. Засега няма данни дали мъжът да е въртял търговия с антиките и дали е изнасял редки монети и други артефакти зад граница.

Нора Виткова
3462 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Taler

2016.11.16 | 18:52

3
Всички иманяри от БНФМ имат присъди за иманярство и много от тях са подозирани за износ на антики на съборите си "разменят" ценни предмети и монети повечето от тях са безработни а използват уреди за по 3-4000 хил. лева. Разследването трябва да се съсредоточи към членовете и симпатизантите на тази престъпна организация. Несъмнено масово започнаха да си продават детекторите от страх че ще бъдат уличени в иманярство.

2016.08.13 | 13:59

2
pomiqri

2016.04.29 | 19:01

1
Как се наричаха тези, които чакат да придобиеш нещо с труда си и след това да ти го отнемат?

Добави коментар

Водещи новини