До 50 000 лв. седмично печелят телефонните измамници

  • 24 ноември 2011 07:30

  • 952
  • 0
До 50 000 лв. седмично печелят телефонните измамници
©

"Ало, аз съм д-р Иванов. Синът ви е претърпял катастрофа и е в болница. Трябва да се направи спешна ортопедична операция. Не можем да чакаме. В най-кратък срок трябват 5000 лева за закупуване на златни пирони, които да поставим в крака му."

Подобна "новина" от загрижен лекар могат да чуят поне 1000 души в страната дневно. В случая не става дума за бум на пострадалите при катастрофи, а за поредната телефонна измама. Описаният вариант е модификация на популярната схема, че ваш близък е пострадал при пътно произшествие. Оказва се, че това продължава да е най-актуалната схема, която измамниците използват, за да измъкнат по няколко хилядарки от лековерни българи, разказват полицаи, разследващи тези престъпления.

Работещи са и вариантите, при които хитрите измамници се представят за полицаи, следователи или прокурори и съобщават със строг глас, че дъщеря ви е блъснала дете, което бере душа в болница. За да се отърве от проблеми с правосъдието, пак са необходими няколко хилядарки.

Въпреки богатата информация в медиите за този вид престъпления все още има хора, които се хващат на въдицата на мнимите служители на реда и на загрижените лекари
, пише "24 часа".

Измамниците разчитат на няколко елемента от психологическата нагласа на българина, обяснява Веселин Георгиев от сектор "Престъпления против собствеността" в Главна дирекция "Криминална полиция". Най-важният е, че българинът е много привързан към децата си и е готов на всичко за тях. Дори човек да подозира, че става дума за измама, усещането, че детето му има някакъв проблем, надделява и той е готов да действа на минутата, без да се замисля, анализира Георгиев. Такъв случай имало наскоро в Хасково, където възрастна жена била готова да даде 12 000 лева на мошениците. Жената не изключвала варианта това да е измама, но в същия момент не могла да се свърже с дъщеря си.

Мнимите полицаи и прокурори пък разчитат, че хората имат респект към службите за сигурност, особено по-възрастните. По тази причина мошениците звънят по телефона в ранни зори, за да стресират още повече хората, които все още спят.

Другият психологически момент е втълпеното усещане, че човек трябва да даде някой лев, за да си реши проблема, без значение какъв е той.

От подобни "лоши новини" на наш гръб измамниците печелят по 50 000 лева седмично, казват криминалистите. За да имат подобна печалба обаче, е нужно на въдицата им да се хванат поне двама-трима пенсионери. Оказва се, че възрастните хора над 60 г. са най-уязвимата група и те най-често са жертвите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини