Арести заради пиратско теглене на български филми от нета

  • 23 ноември 2011 12:54

  • 3556
  • 7
Арести заради пиратско теглене на български филми от нета
©

ГДБОП извърши първите арести срещу българи, които са качили нелегално в торент сайтове филми като българския „Лов на дребни хищници" и американската продукция, снимана в България - „Конан Варварина".

Съвсем скоро отделът за борба с организираната престъпност ще разобличи официално и „пиратите" на пуснатия легално онлайн бг филм LOVE.NET, съобщиха авторите и продуцентите на касовата лента, пише "Труд"

Ето какво обръщение изпратиха те в отворено писмо до медиите:

На 18 ноември успешно стартира широко прокламираната платформа за българско кино в интернет. Първият филм, който може да бъде гледан онлайн в сайта www.netcinema.bg e кинохитът за 2011 г. в България LOVE.NET.

Само срещу сумата от 2.00 лв.,без ДДС, всеки може да гледа онлайн филма LOVE.NET и да го има на разположение в продължение на 12 часа. Начинанието има мисията да даде легален достъп до новото българско кино на многобройните хора, в чиито градове и села няма киносалони, както и на всички българи в чужбина. Засега www.netcinema.bg стартира с LOVE.NET, но скоро ще предложи и други български филми.

Преди да стартираме, се свързахме с повечето по-големи български торент сайтове, уведомихме ги за начинанието ни и ги помолихме да не допускат качването на филма ни.

На видно място в платформата www.netcinema.bg ясно обясняваме криминалния характер на всеки опит филмът ни да бъде копиран и разпространяван нелегално.

Какво се случи? Само за няколко дни LOVE.NET бе нает от хиляди българи в страната и чужбина.
За съжаление почти едновременно със старта на легалната платформа, се прояви и злият гений на българина. Филмът бе копиран незаконно и качен в повече от десет български торента, след което само с денонощното усилие на екип от Мирамар филм беше изтрит от съответните торенти!

Благодарение на уникалния код, който се ползва при наемане на филма и с активното съдействие на ГДБОП, злосторниците бяха идентифицирани много бързо. Съвсем скоро те ще бъдат разобличени официално от отдела за борба с организираната престъпност.

Заявяваме отговорно, че всяко нерегламентирано посегателство върху авторските права на филма ще бъде преследвано с цялата строгост на закона и справедливата неотстъпчивост на авторите и продуцентите.

Денонощният мониторинг на пиратските сайтове ще продължи през целия период на предлагане в www.netcinema.bg .

Съвсем скоро на платформата ще могат да бъдат гледани легално и други български филми. Напомняме, че само за броени дни след нелегалното им качване в торент сайтовете, българските филми "Лов на дребни хищници" и "Тилт" бяха свалени общо над 200 000 пъти.

Ако приемем, че досега не сме си давали изцяло сметка колко ощетяваме българското кино, сваляйки безплатно филми от торентите, сега имаме яснa представа за това. Сега вече имаме избор: да наемем филм срещу едно евро или да го откраднем от торентите. Това знание ни прави съзнателни ползватели на пиратски сайтове или потребители на първата легална платформа за български филми.

Вероятно се налага да напомним и на себе си, като потребители на торент сайтове, че не само нелегалното качване, но и свалянето на български филми от торентите е незаконно.

Надяваме се, че със съдействието на медиите, държавата и най-вече на хората, които искат да има българско кино, ще бъде възпрепятствано неговото ощетяване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3556 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.08.05 | 22:17

7
Аз съм съгласен да си платя за да гледам даден филм но само при условие че , ако не ми хареса филма ще ми се върнат парите които съм дал. Има толкова по важни неща от които човек неможе да се лиши че това да не гледам някой си филм по никакъв начин не ме притеснява. С две думи: в тази криза с тези заплати ако филма нее безплатен не ми представлява интерес.
gresh

2015.08.05 | 22:17

6
Този коментар е доказателство за клошарското мислене което за съжаление имат много хора в днешно време!Да вечеряш в ресторант и да платиш само ако ти е било вкусно.Ей що за идиоти има бе, не ценящи чуждия труд! Повтаряй си ,че е криза и гледай от някъде да изпадне прИмоция - шамар да е ,на анванта да е!

2014.11.10 | 16:04

5
Браво , много добре че всеки има възможност да гледа легално филма. Аз за сега се въздържам от това вложение, ще изчакам да мине кризата или да ми увеличат заплатата на нивото в Германия примерно. До тогава интереса към филма при всички положения няма да е такъв а и лакумията на авторите ще се е поизпарила.

2014.11.10 | 16:03

4
Да се искат пари за модерно българско кино е не само проява на лош вкус ами направо престъпление. Вместо да забраняват свалянето на български филми трябва за период от поне 30 години да се забрани снимането на български филми. Току-виж след този период се появили нормални български филми, а не сегашните тъпни и петоразрядни драми с постсоц привкус.

2014.02.26 | 18:30

3
OPERACIASHMENTIKAPELI DAVA OTGOVOR NA VSICHKITE VI BOLEJKI MILI ORA

2014.02.10 | 04:45

2
защо така г-н Колев? А Замунда е феноменално бърза-вчера в USA, а днес в БГ. Световен сайт!

2014.02.10 | 04:44

1
Пак се мъчат да ни баламосват и взимат пари които изобщо няма да стигнат до хората които правят филмите. Просто се опитват да направят платени сайтове за да се наливат пари на някого в джоба.Мога да кажа че точно с тези сайтове които наричат пиратски се спря пиратството в България.Забравихте как много хора записваха филми музика и др. и продаваха на хора зажаднели за информация.Сега всеки може да си ги позволи и си свали в домашна обстановка това което желае.За да направите спиране на така нареченото от вас пиратство трябва да спрете достъпа до всички чужди сайтове и да изолирате българите което не беше направено дори и по татово време.

Добави коментар

Водещи новини