Бившият полицай от "Стрелбище" превъртял заради мазе

  • 28 март 2016 06:56

  • 2978
  • 4
Бившият полицай от "Стрелбище" превъртял заради мазе
© Булфото

69-годишният бивш полицай Петър Коджейков, който близо денонощие държа на нокти МВР, след като стреля срещу дъщеря си и се барикадира в дома си, е превъртял заради мазе, пише "Монитор".

Той имал психически проблеми от няколко години, но до събота не е проявявал агресия. Тогава обаче буквално превъртял, защото мислел, че някой иска да му вземе мазето, разказаха спецполицаи. Нервите на Коджейков не издържали и той се сринал психически. Стрелял по дъщеря си, която опитала да го успокои, но по чудо не я улучил, след което се барикадирал. Жената подала сигнал в полицията и така стартира спецоперацията по обезвреждане на стрелеца. По ирония на съдбата съседите му започнаха да го наричат Петко Лудия, правейки аналогия с мъжа от Лясковец, който уби баретата Емил Шарков. Ситуацията се нажежила още повече, след като Гергана притеснено споделила, че в жилището е майка й Наташа, която е тежкоболна и прикована на легло.

Операцията на МВР по обезвреждане на ексченгето, в която се включиха и петима психолози, приключи вчера следобед, като на няколко пъти участващите в нея полицаи бяха на косъм от сигурна смърт. Точно в 14.40 вчера ексченгето изстреля пет куршума от упор към командосите. Два от тях се забили в бронята и така 24-часовият екшън с барикадиралия се експолицай се размина буквално на милиметри от драмата „Лясковец“, при която загина служител на Спецотряда за борба с тероризма (СОБТ).

По абсолютно същия начин пенсионираният шеф на -то РПУ взел на мушка и стрелял по шефа на СДВР Младен Маринов в 9 ч. сутринта, докато го уговарял да се предаде, а ден по-рано и по дъщеря си Гергана. Няма пострадали в операцията. Тя премина на три етапа.

При първия целта беше да се защитят хората, които евентуално можеха да пострадат, при втория-да се изведе съпругата и накрая да се пристъпи и към задържане на лицето“, обобщи вчера в 15 ч. главният секретар на МВР Георги Костов, който лично ръководеше действията на ченгетата. На място неотлъчно до хората си беше и шефът на СОБТ Кирил Димов.

Цяла нощ барикадиралият се Петко пушил цигари и пил кафета,въпреки че преди около година и половина изкарал инсулт. При най-малкия опит на полицаите да стигнат до него давал жесток отпор. „Плашеше ни непрекъснато, че ще се гръмне. Не можехме да го допуснем, затова първо решихме да изведем съпругата му. Тя лежеше в една от стаите, а той през определено време влизаше при нея, после се местеше в друга стая“, коментираха участници в екшъна. Проверка в масива на МВР пък показала, че бившия полицейски началник имал законен пистолет, който обаче оставил на съхранение в 4-то РПУ. По неясен начин се сдобил с боен пищов, който не се и поколебал да използва. „На моменти беше адекватен, в други не. Той има здравословни проблеми, наложи се да му се дават и медикаменти от лекарите. Не се води официално на психиатричен отчет“, обясни главсекът на МВР Георги Костов.

„Моля те, пусни ме да дойда, говори с мен, пусни ме, нека дойда!“ Тези думи през сълзи нареждаше по телефона Ирина Христова, на която Коджейков и съпругата му са кумове. Жената бе единствената, която той разпознал от близките си и приел да разговаря. Около 13 ч. барети щурмуваха една от стаите в барикадирания апартамент и успяха да изведат на носилка Наташа Коджейкова. Жената беше в абсолютен шок, а лицето й посивя още повече, щом видя множеството репортери и зяпачи, струпани край блока.

„Петко не разбра,че я няма жена му, защото се беше заключил в друга стая“, обясниха командоси. Малко по-късно бе пуснат и дрон, който да заснеме точното местоположение на стрелеца и обстановката в помещението. В хода на операцията ченгетата пуснаха и няколко червени балона, които евентуално да вбесят Коджейков и да изстреля патроните си по тях, но планът им не сработи. В 14.40 ч. проехтяха пет-шест изтрела. След минута Ирина излезе от сграда разплакана, а веднага след нея и усмихната полицайка. Тя вдигна палеца си нагоре и каза „Всичко приключи“, същите думи проехтяха и по радиостанциите на десетките ченгета. Петко беше обезвреден и изнесен на носилка, като го подмамили чрез кумицата му Ирина. Псувайки колегите си, той бе качен в линейка на ВМА и откаран в болницата. „Той не е терорист, основното беше да запазим неговия живот и здраве“, отчете главсекът на МВР.

„Познавам Петко. Той беше първо шеф на 4 РПУ, а после го издигнаха до зам.началник на столичната полиция. Пиехме си кафето допреди година и половина, когато получи удар, инсулт получи. Имаше си обаче нещо в него, не беше психически здрав“. Това разказа вчера комшия на Коджейков. По думите му, пенсионираният милиционер често излизал на разходка с дъщеря си Гергана. Грижел се като ястреб и за жена си Наташа. „Тя претърпя също удар, а доколкото знам и онкологично заболяване има. Трагедия е. Никой не знае кога ще превърти“, допълни съседът. Всички от квартала редовно засичали Петко да ходи до близкия месарски магазин, откъдето си купувал „сиромашка пастърма“ и бабек. „Обичаше месо да яде, ама то бившите милиционери са така, живеят добре, ама вижте какво става“, допълни комшията.

Стрелецът от „Стрелбище“ е чичо на бившия шеф на НСО, а сега на Авиоотряд 28 Тодор Коджейков, разказаха вчера съседи на пенсионера. Според тях бащата на Тодор бил брат на Петко. Никога обаче не били виждани двамата в квартала. „Петко все въздишаше по комунизма и по времето преди 10 ноември 1989 г. Милиционер човек, но много тих и скромен, поне преди беше такъв“, разказа Христо Христов, приятел на дядото. Коджейков много се гордеел с дъщеря си и редовно разказвал как е завършила висше образование, но се тюхкал, че не искала да се омъжва. Никой в района не беше чувал в семейството да има конфликти.

Последвайте канала на

Калина Христова
2978 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бойко педала

2016.03.29 | 00:12

4
Колко са жалки и смешни бг полицаите един посран пенсионер ги прави на луди и после ликуват все едно са заловили Бен Ладен.

2016.03.29 | 00:12

3
Нашата полиция отдели толкова време и хора за един човек и то не опасен, а по селата крадците няма кой да озапти...
Важно!

2016.03.28 | 13:43

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
Попа

2016.03.28 | 13:43

1
Да го дyxa ши6aният милиционер. Съдете го за тероризъм, опити за убийство и да лежи в панделата доживот. Забавя, но не забравя са казали умните хора. А и повечето дърти ченгета са с поне едно убийство зад гърба, заради което трябва да си плащат!

Добави коментар

Водещи новини