Задържаха четирима, убили по жесток начин две старици в Стежерово

  • 16 март 2016 12:23

  • 1462
  • 0
Задържаха четирима, убили по жесток начин две старици в Стежерово
©

На 15 март за времето от 17.30 часа до 19 часа на територията на село Мечка, община Пордим, е проведена специализирана операция във връзка с получено в ОД на МВР-Плевен постановление от Върховна касационна прокуратура за задържане на лица с потвърдена присъда "доживотен затвор" за извършено престъпление по чл.199 ал.2 т.2 от НК - грабеж, придружен с убийство. Задържани са 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни.

Престъплението е извършено през 2010 година в село Стежерово. На 14 юли в домовете си са намерени труповете на две самотноживеещи жени – 85-годишна и 83-годишна. Починалите са открити със завързани зад гърба ръце, завързани крака в областта на глезените и с превръзки на лицата. При огледите е установено, че в дома на по-възрастната е проникнато след като е свалено стъкло на прозорец, а преди това кучето е умъртвено с удари с мотика, а в дома на другата жертва - след като е упоено кучето, е взломено стъкло на входна врата и после е отключено.

След прецизна оперативна работа, разпити и експертизи е доказано по категоричен начин, че в съучастие и като съизвършители са четирима жители на село Мечка - 34-годишен, 33-годишен и двама 38-годишни. Деянието е извършено за времето от 00:00 часа до 3:00 часа на 14 юли 2010 година. В къщите на жертвите е тършувано и те са малтретирани, което е причина за смъртта им. От дома на 83-годишната са отнети 120 лева. Извършителите се придвижвали от село Мечка до село Стежерово с автомобил „Пежо“.

До задържането на убийците се стигнало след множество полицейски арести в село Мечка. За времето от 5 часа сутринта до 13 часа на 17 юли 2010 годна са щурмувани 9 адреса в селото. След обиски и претърсвания са иззети множество мобилни телефони със сим-карти и пари. Извършени са експертизи на телефоните и започнало доказване на произхода на паричните суми. В полицията са задържани осем лица, като съпричастни към престъпленията. Те са мъже с богати криминални досиета – предимно за кражби. Първоначално са получили полицейска мярка задържане под стража за 24 часа, а в последствие трима са задържани за 72-часа - 25-годишен, 32-годишен и 37-годишен. Събраните преки и косвени доказателства по делото за убийството са внесени в прокуратурата и мъжете са осъдени.

Във вчерашната акция са взели участие криминалисти от ОДМВР – Плевен, РУМВР – Пордим и служители на Зонално жандармерийско управление – Плевен.

Калина Христова
1462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини