534 горски пожара от началото на годината

  • 21 ноември 2011 16:31

  • 549
  • 0
534 горски пожара от началото на годината
©

По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ от началото на годината на територията на страната са възникнали 534 горски пожара.Това съобщиха от Изпълнителната агнеция по горите /ИАГ/.

Засегнати са 43 703 дка с иглолистни и широколистни насаждения и култури. Пожарите, обхванали най-големи площи, са в териториалния обхват на регионалните дирекции по горите - Бургас, София, Берковица и Благоевград.

Само 10 на сто от пожарите са върхови заради бързата и адекватна реакция на горските служители и пожарникарите, посочват от ИАГ. При този вид пожари се налага почистване на терена и последващото възобновяване. Останалите 90 на сто от пожарите са били низови и са обхванали ниската част на дървета, тревите, храстите и мъртвата горска постилка около тях.

В потушаването на пожарите са участвали 4213 служители от регионалните дирекции по горите и държавните горски и ловни стопанства. Пожарникарите, които са се включили в гасителни действия, са били 2620 служители.

Човешката небрежност е причината за над половината от пожарите - над 63 на сто. Опожаряването на стърнища също е основен проблем за възникването на огнените стихии. Най-многобройни са пожарите през март и септември.

Последвайте канала на

549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини