Тонове мъртва риба изплува във водоем между Дражево и Кабиле

  • 07 март 2016 16:46

  • 2229
  • 1
Тонове мъртва риба изплува във водоем между Дражево и Кабиле
© Булфото (архив)

Тонове мъртва риба изплуваха във водоем между ямболските села Дражево и Кабиле. Язовирът е в близост до вододайна зона, от която се снабдяват с питейна вода няколко села и част от Ямбол.

Рибата започнала да измира преди няколко дни, заяви пред БНР собственикът на водоема Георги Георгиев от Кабиле.

Определено сигурно тонове, колкото обирахме тука да изхвърляме, тонове сигурно, не съм я теглил - щука, каракуда, шаран, амур, буквално декари натрупано с риба, глава до глава, споделя човекът.

Кметът на село Дражево Дяко Дяков е притеснен и от факта, че вододайната зона е само на няколкостотин метра.
"На мястото, в което измира риба около 400 метра се намират помпите, които подават вода на Дражево, Кабиле, Хаджи Димитрово, мисля че и на Завой и на два квартала в "Златен рог" и к-л "Каргон"", коментира той.

Според хората в село Дражево замърсяването тръгва от старото ямболско сметище и новоизграденото с европейски средства Регионално депо за управление на отпадъците.

"На 80 на сто съм убеден, че замърсяването идва от сметището на регионалното депо, ние още преди 4-5 години сигнализирахме за същия проблем, че водата от това дере ще влезе в този канал и ще се случат тези неприятности", допълва Дяков.

И според председателя на екосдружение "Ден" Димитър Димитров проблемът е от регионалното депо.
"Кой какво е хвърлял на сметището, котролът е никакъв, никой не може да каже какво има заровено в това сметище, колко опасни метали или опасни химикали има вътре", категоричен е той.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора са взети проби от водата и до 10-ина дни се очакват резултати.

Последвайте канала на

2229 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.07 | 23:57

1
turska rabota

Добави коментар

Водещи новини