Отлагат гасенето на пожара в Пирин

  • 19 ноември 2011 19:27

  • 985
  • 2
Отлагат гасенето на пожара в Пирин
© Булфото

Утре рано сутринта ще продължат действията за ограничаване и потушаване на пожара на територията на Националния парк "Пирин". Това съобщи за БТА директорът на дирекцията на Националния парк "Пирин" в Банско Валери Мечев.

Пожарът възникна във високите части на планината на около 2300 метра надморска височина под връх Каймакчал и се вижда от град Добринище. Валери Мечев уточни, че сигналът е получен в дирекцията на националния парк около 13 часа. Веднага са сформирани спасителни екипи и кризисен щаб, който да координира действията им, с участието на кмета на община Банско Георги Икономов, представители на националния парк, дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и други институции.

Дежурните в Областната дирекция на МВР в Благоевград уточниха, че четирима пожарникари и четирима служители на Националния парк "Пирин" са достигнали през хижа "Демяница" до мястото на пожара и са установили, че горят трева и клек. По първоначална информация огънят се е разпрострял на около сто декара на южен склон под връх Каймакчал.

Кризисният щаб преценява в момента как да продължат действията на спасителните екипи утре по светло.

На разположение на екипите ще бъде и хеликоптерът на дружество "Юлен" - концесионер на скизона "Банско". Маркетинг мениджърът на фирмата Иван Обрейков каза за БТА, че хеликоптерът, който е бил в София днес, веднага е излетял за Банско. Той е модерен, многофункционален, използва се и като медицински, и за превоз на хора и на товари. Машината разполага също с кофа за вода, която в случая може да се използва за обливане на пожара. Водата ще се черпи от езерото на Бъндеришка поляна, което захранва инсталациите за изкуствен сняг в скизоната.

Последвайте канала на

985 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.11.20 | 17:19

2
da gori be ,tia cialata darjava izgoriala che edna gora li niama da prejalim hahaha.
kritik

2011.11.20 | 17:19

1
toia helikopter parvanov go kypi da nosi po edna kofa voda ,kolko komisionna za tazi rajdiasala tenekia nikoi ne kazva e vzemata .

Добави коментар

Водещи новини