Пожар избухна в Пирин

  • 19 ноември 2011 16:08

  • 3298
  • 1
Пожар избухна в Пирин
©

Пожар е пламнал в парк "Пирин" близо до хижа "Демяница". Гори южната страна на връх Каймакчал.

По първоначални данни огънят е разпрострян на около 100 декара, гори трева и клек. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В 13,00 часа в Дирекцията на Национален парк „Пирин” е постъпил сигнал за пожар във високите части на планината под връх Каймакчал, в границите на националния парк. Пожарът се вижда от град Добринище. Кметът на Община Банско Георги Икономов, директорът на парка Валери Мечев със спасителни екипи от общината и дирекцията на парка са се отправили незабавно към мястото на произшествието.

Там са и екипи на ГД „Противопожарна охрана” към МВР. Сформиран е кризисен щаб. Спасителните екипи вече са на мястото на пожара на 2300 метра надморска височина, установяват размера и координират действия за потушаването му. Мобилизирана е противопожарна техника, включително хеликоптер.

Хеликоптер на фирма „Юлен” ще гаси пожара в Пирин, съобщи директорът на фирмата Иван Обрейков. Местността, която гори, е труднодостъпна и единственият начин за гасене е само по въздух, уточни той.

Пожарът ще бъде гасен с вода от езерото за изкуствен сняг, с което фирмата разполага. Имаме помпи, които качват водата от р. Демяница, уточни Обрейков. „Искам да отворя една скоба, че много еколози бяха против тези изкуствени езера, които се създават за направата на изкуствен сняг. Сега ние използваме такова езеро за гасене на пожар”, коментира той.

„Хеликоптерът е марка „К 32”, изключително модерен, в цял свят го използват за гасене на пожари. Фирмата разполага с него от 6 месеца”, обясни Обрейков.

Последвайте канала на

3298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.11.20 | 16:46

1
ако сте спортист и имате нужда от ортези, протектори и предпазно облекло www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Водещи новини