Броят на бездомните котки в Бургас се увеличава непрекъснато

  • 27 февруари 2016 08:33

  • 2291
  • 2
Броят на бездомните котки в Бургас се увеличава непрекъснато
© Булфото (архив)

Популацията на бездомните кучета в Бургас е сведена до възможния минимум, проблем обаче са бездомните котки, чийто брой расте непрекъснато.

В целия град се наблюдава масово присъствие на котки. Ръководството на общината започва активна работа за намаляване на популацията им, предаде БТА. Методите са чрез ловене и кастриране, другият начин е въвеждането в употреба на съдове за отпадъци, до които котки и кучета да нямат достъп. На много места в града вече има такива, които хората отварят с механичен педал, а вече са факт и първите подземни контейнери в Бургас, монтирани на улиците "Сливница" и "Александър Батенберг", заяви кметът Димитър Николов. Екоспециалисти от общината, обясниха, че контейнерите трябва задължително да се затварят, тъй като размерът на популацията на бездомните животни зависи и от наличната хранителна база.

Според специалистите основна причина за масовото присъствие на котки по улиците е именно отсъствието на бездомните кучета. Проблемът с котките се овладявал по-трудно, тъй като се размножавали много по-бързо в сравнение с кучетата. Ветеринарят д-р Стоян Москов каза за БТА, че котките могат да раждат няколко пъти годишно по 7-8 малки. Котките са преносители и на много заболявания, заяви той. По думите му точна статистика за броя на бездомните котки едва ли някой може да даде, но със сигурност Бургас е сред градовете с най-много улични котки. От Организацията за закрила на животните казаха, че имат обаждания за бездомни котки, но няма как да помогнат, защото и да съберат животните, няма къде да ги приютят.

Последните данни от преброяване сочат, че уловените и кастрирани през миналата година в Бургас кучета са 269, а котките - 1 769. От друга страна повече от половината кучета са осиновени. Община Бургас поддържа и непрекъснато актуализира интернет страница на Приюта за безстопанствени кучета. Чрез нея се търсят осиновители, дава се информация за провеждани кампании. Изпратените от граждани сигнали много помагат за локализирането и залавянето на бездомните кучета, отбеляза кметът на Бургас Димитър Николов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2291 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
плъх

2016.05.04 | 12:39

2
След намаляване броя на котките идват ПЛЪХОВЕТЕ..!
Анди

2016.02.27 | 14:45

1
Божинов е виновен!

Добави коментар

Водещи новини