Разкриха измама със здравни осигуровки

  • 25 февруари 2016 14:32

  • 7306
  • 4
Разкриха измама със здравни осигуровки
© Булфото

Данъчна служителка на НАП Пловдив ще бъде уволнена и предадена на прокуратурата, след като бе уличена във взимане на подкуп, съобщават от агенцията.

Срещу 50% от дължимите здравни вноски, плащани накуп в края на миналата година, тя е възстановявала загубени здравно-осигурителни права. Обвиняемата е получила пари от общо 20 човека, за да промени здравно-осигурителния им статус в електронната система на НАП, без да са заплатили дължимите здравно-осигурителни вноски, като сумите, давани ѝ от всеки един от тях варират от 130 до 780 лв.

Доказани са над 60 случая, в които тя или е вземала сумата, за да извърши операцията или е правела услуга на близки и познати и е възстановявала здравно-осигурителния им статус. Сега всички 60 души, които са се възползвали от услугите ѝ, подлежат на проверки и ревизии, за да се установи сумата, която реално дължат на държавата. Служителката е уличена от вътрешен контрол на НАП- Пловдив.

Тя е разпитана в хода на досъдебното производство и се е признала за виновна. Участвала е и в следствен експеримент, при който е посочила механизма на извършваните от нея срещу заплащане промени в електронната система на НАП. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 1 000 лв. Разследването продължава, като е възможно броят на лицата, дали подкупи за извършване на предлаганата от обвиняемата „услуга” да достигне 50.

Предвиденото от закона наказание, за това престъпление е лишаване от свобода до осем години и глоба до 10 000 лв., както и лишаване от права да се упражнява определена професия, респективно да се заема определена длъжност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7306 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.06 | 20:45

4
А какво стана с резерва на касата, който Дякнов открадна?
гост

2016.03.06 | 20:45

3
А с пенсиите мислите че е по различно-на който колкото му трябва .при таван 840 лева Семерджиев вземал 1700 лева.
гост

2016.02.29 | 11:47

2
Защо в фото студията работят хора без да се осигуряват. Това е срам и позор за НАП и НОИ.
хаха

2016.02.27 | 21:14

1
A всичкото РОМ как взема максимални детски :)))) да не мислите, че са ги внесли осигуровките. И във Варна проверете, имат и входирани декларации едно от поставени лица, после при изискване от фирмите да се видят оригинилатие отказват да ги предоставят. Така всеки може да си подаде декларации че се осигурява в дадена фирма .....и да си пуска декларации че е осигурен , само да знае булстата на някоя от фирмите ....

Добави коментар

Водещи новини