Близо милирад влизат в черното тото у нас под формата на онлайн залагания

  • 10 ноември 2011 18:10

  • 1284
  • 0
Близо милирад влизат в черното тото у нас под формата на онлайн залагания
©

Близо милиард годишно влизат в черното тото у нас под формата на залагания в интернет сайтове.

Това съобщи Явор Колев, експерт по Киберпрестъпления в ГДБОП.

Българските хакери най често работят за руски групировки които се занимават с кражби на данни и пари в онлайн пространството, обясняват антимафиоти. 300 милиарда евро годишно са загубите в световен мащаб от престъпленията в интернет.

Най-модерното престъпление в момента, което се извършва в интернет, е кражбата на самоличност. Това, според антимафиоти, може да се случи от мобилния ви телефон. Социалните мрежи са сред най-рискови за този вид престъпления, разказва още Явор Колев пред БНР.

Масови случаи са, когато български граждани са финансови агенти или т.нар. "мулета", които се използват от организираната престъпност да усвояват на свои сметки определени суми, които в последствие трансферират в чужбина, подчерта Колев.

17 милиарда евро годишно губи Великобритания например от интернет престъпления, обяснява Явор Колев. У нас загубите са в пъти по-малки. Най-често срещани начини за кражба на самоличност в интернет са електронни съобщения, които хората получават в пощата си:

По думите му тези, които извършват такъв тип измама, са много изобретателни. Различни са легендите, които се разказват - печалбите от лотария или пък писмо, в което ви приканват да си посочите паролата за достъп до пощенската кутия, допълни той.

Зад подобни покани често стоят представители на руската или нигерийската мафия, обясняват антимафиоти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1284 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини