Ат. Мерджанов: Случаят край Средец сочи за проблеми при охраната на границата

  • 18 октомври 2015 12:37

  • 1415
  • 0
Ат. Мерджанов: Случаят край Средец сочи за проблеми при охраната на границата
© Булфото (архив)

Инцидентът край Средец, където загина афганистански имигрант, озвучава несъстоятелността в твърденията, че българската граница се охранява най-добре от европейските граници, каза пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Според депутата от левицата Интегрираната информационна система не работи. По думите на Мерджанов тази система позволява в дълбочина от 20 км в Турция да бъдат проследени преминаващите групи имигранти.

Интересно как, ако имаше сигнал от информационната система, тази група от 54-ма млади афганистански имигранти могат да навлязат във вътрешността на страната на 30-40 км при силно пресечена местност. Ако е имало сигнал от информационната система, защо се пращат едва 3-ма души? Това отговаря ли на стандартите, които ръководството на МВР би трябвало да полагат като усилия за охрана на границата? Ако е имало сигнал към органите на "Гранична полиция", това ли е начинът да насочиш 3-ма души полицаи натам?, попита депутатът

Мерджанов обясни, че обвиненията за инцидента не са насочени към "Гранична полиция“ и добави, че а самите гранични полицаи са малко.

Мерджанов коментира, че политизация на случая, ако има такава, е заради напускането на премиера Борисов на Европейския съвет: С това се създаде извънредност на ситуацията и тя в действителност е такава. Случилото се край Средец наистина е трагичен инцидент, а не нелепа случайност.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини