Върховният комисариат за бежанците осъди инцидента с убития афганистанец

  • 16 октомври 2015 10:05

  • 4106
  • 10
Върховният комисариат за бежанците осъди инцидента с убития афганистанец
© Gettyimages/Gulliver

От Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България осъждат инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант.
 
„От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо“, призова пред БНР говорителят на ВКБООН Борис Чеширков.

По думите му през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 хиляди души.

„Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги  поставя в малко по-различен контекст“, продължи Чеширков.

„Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение“, на мнение е говорителят на ВКБООН.

Според него е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.

Последвайте канала на

4106 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Гуги

2015.10.23 | 15:31

10
Това е държавната ни граница и никой няма право да я нарушава. Да ги стрелят до дупка. Не ни трябват поредните боклуци. Има ме си достатъчно в Комисарята за бежанци. Продажни боклуци. Да се награди граничарят! Той пази Родината ни!
GOST

2015.10.18 | 10:05

9
Медали за полицаите!!!
В е л и к и я

2015.10.18 | 10:05

8
България да направи официален протест пред този шибан комитет и да протестира че животът на наште полицаи по границата е постоянно застрашен от идващи орди и то не бежанци а емигранти или терористи .... Ние си имаме закони и трябва да се спазват наште закони а не тия на некви комитети пълни с купени членове които да изпълняват поръчки на тия които искат да унищожат Европа ...

2015.10.17 | 20:41

1
кой спазва закони в смотаната БГ
В е л и к и я

2015.10.18 | 10:04

7
Абе марш оттука бе лайно миризливо , ела си ги заведи у дома тая сган , ква закрила търсат тия 20 годишни копелата като са тръгнали или да убиват или да цицат богатите страни , а може би и двете ...Аз имам сигурни източници които са ми казали че на тях тия емигранти съм им споделили че бягат в Англия , Германия и други мразени от тяхната общност държави с цел да ги ИЗЯДАТ ОТВЪТРЕ .. Това са точните им думи !

2015.10.18 | 10:04

6
Тия, които милеят за нелегалните нарушители на граници, да си ги вземат в собствените апартаменти и къщи, да си хранят, поят, дунудркат, развъждат, да им правят свирки ако искат. Никой не им е длъжен с нищо на циганите. Като им е толкова зле положението - да са мислили преди да са се размножавали.
Патриот

2015.10.18 | 10:04

5
Защо, като е търсил закрила не се е предал а са оказали съпротива на орган на властта и са хукнали да бягат из гората, можел е да отде на ГКПП и да подаде заявление че иска закрила, а как разбраха от ВКБООН, че е имигрант , а не някой терорист, или само защото трябва да си оправдаят парите които смучат тези организации.

2015.10.17 | 21:46

4
Трябва да решат ще се охраняват ли границите, ако няма да се охраняват, за какво е тази гранична полиция, нека всеки да влиза свободно и няма да има смъртни случаи.

2015.10.17 | 21:44

3
ВКБООН - идете в някоя арабска страна и не се връщайте ! Продажни копеленце сте ! Толкова бежанци нарушиха границата ни и не бяха застреляни, явно в случая наистина е имало причина да се стреля.
По-евтино решение!

2015.10.17 | 20:42

2
От Свиленград до сръбската граница всеки ден под охтана от двама полицаи една композиция да транспортира бежанците. Срещу заплащане. Те няма и да искат да бягат. Няма да има инциденти. Ще им е по-евтино и по-сигурно. И за България ще е по-сигурно. Ще има и приходи!

Добави коментар

Водещи новини