Полицейски шеф: В кварталите до Околовръстното в София се крадат най-много коли (видео)

  • 18 август 2015 08:14

  • 4715
  • 1
Полицейски шеф: В кварталите до Околовръстното в София се крадат най-много коли (видео)
© Булфото

Има леко увеличение на кражбите на МПС в периода юни 2014-юни 2015 г. Най-много кражби се извършват, което е логично, в градовете с най-голямо население - в София, а в летния сезон и по морето, където има струпване на хора. Това каза в сутрешния блок на БНТ Емил Пармаков – началник сектор "Престъпления, свързани с МПС" към ГД "Национална полиция".

Няма квартал в София, от който да не се краде, заяви полицейският шеф, като уточни, че най-застрашени от автокражби са кварталите в близост до околовръстния път, тъй като от там крадците се оттеглят най-бързо.

Пармаков обясни, че откраднатите автомобили отиват в автоморги и гаражи, където се разфасоват за части. Той заяви, че има спад в кражбите на луксозни автомобили, както и на искането на откуп за откраднати коли.

Началник-сектор "Престъпления, свързани с МПС" разказа, че автокрадците ползват различни тактики при кражбите, като уточни, че профилът им се променил и те вече задължително са технически грамотни, както и снабдени с необходимата техника за извършване на кражбите. Трябва им техника, познание и малко хъс, за да го направят, обясни Емил Пармаков. Той съобщи, че работна група към дирекция "Пътна полиция" изготвя промени в Наказателния кодекс, свързани с автомобилните кражби. По думите на Пармаков промените се налагат, защото законът не е променян в този си част повече от десетилетие.

По думите на криминалния репортер от БНР Николай Христов се крадат най-вече автомобили, които се търсят. Според него обикновените граждани са засегнати в най-голяма степен от кражбите на коли за авточасти. Много хора с мъка събират по 6000-7000 лв., за да си купят приличен автомобил и когато бъде откраднат, е трудно да бъде открит, тъй като почти веднага се "разфасова" за части.

Журналистът каза, че тези кражби се обуславят от голямото търсене на авточасти втора употреба, както и от факта, че дори и когато са заловени, автоджамбазите често са пускани от съда още при разглеждането на мерките им за неотклонение на първа-втора инстанция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4715 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.02 | 12:04

1
.....A TEZI KOITO IM SUDEISTVAT

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини