Пуснали умишлено слуха за белия бус, отвличал деца

Слухът за бял микробус, с който уж се отвличали деца, за да им се вземат органите, бил пуснат умишлено през май 2014 г. от турски гражданин, живеещ в Германия. Възможната цел на шокиращата измислица е била да бъде злепоставен собственикът на белия бус, за когото обаче със сигурност е доказано, че не е в България от 2012 г., пише в. "24 часа".

В края на юли тази година зловещото съобщение отново набра скорост във Фейсбук. Най-много споделяния то имаше покрай новината за изчезването на 17-годишна ученичка от къмпинг “Градина” в нощта срещу понеделник, която часове по-късно се прибра жива и здрава вкъщи.

Първоначално съобщението било със снимка на бял бус, с който се отвличали деца в Разград. Психясал потребител на социалната мрежа предупреждава за отвличане на деца и изваждане на органите им.

Тази година то започва да се разпространява във Фейсбук от 30 юли, казва зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев. Първият път, в който измислиците се появяват обаче, е през май 2014 г. Те са пуснати във Фейсбук от турчин, живеещ в Германия, установила проверка на ГДБОП.

През последните дни според вирусно разпространяващи се информации белият бус и “брадати мъже” били забелязани ту в Разград, ту в Русе, ту в Силистра. В сряда слухът вече е за град Вълчедръм. Вероятно съобщението за град Разград било погрешно свързано със село Разград в община Вълчедръм, а оттам и с град Вълчедръм. Няма обаче изчезнали деца и младежи и от споменатото село Черни връх.

Точният текст, който се появи във фейсбук, е следният: “Скъпи приятели във Вълчедръм са намерени два трупа на деца на по 3-4 годинки. Органите им са извадени и взети. Децата са зашити и хвърлени в реката. Децата са от Черни връх. От снощи моя най-добра приятелка също е изчезнала. От снощи телефонът ѝ е изключен! Моля ви, пазете се. Тези кретени обикалят навсякъде. Моля ви, пазете се. Споделете това на страниците ви, за да разберат всички!”.

Според шефа на РУП Лом, гл. инспектор Владимир Владимиров всичко това са шеги и игри, а може да се окаже и вирус Няма сигнали за изчезнали хора от Вълчедръм. Проверка установила, че няма убити деца в района. Кметът на Вълчедръм е категоричен, че всичките тези писания са пълна измислица. Според него целта на тази информация е всяване на масова паника и истерия сред гражданите. От МВР в Монтана опровергаха слуховете за отвлечени и изкормени деца в Лом.

“На 4 август във Фейсбук се появиха публикации за автобус, който обикаля села на територията на община Лом, откъдето биват отвличани деца с цел продажба на техните органи. Подобен сигнал в районното управление на Лом не е получаван, а такива публикации е имало още и на територията на Разград, Русе и Силистра. Това са поредните слухове, които от една територия се пренасят на друга с цел всяване на смут и паника в населението. От МВР в Монтана умоляваме гражданите да не се поддават на подобни публикации”, коментира говорителят на полицията Ирен Токина.

Според магистрати пускането на такива зловредни слухове се наказва с лишаване от свобода до 2 години.

Коментари

 1. 2015.08.07 | 09:06
  како означава МВР официално отрича , това означава ли че не официално признава за отвличания , на тази организация не трябва да се разчита , по- добре хората там сами да се организират и да се разбере какво се случва , че от изкривени политически разпоредби ; ти трай аз знам ; затънахме в калта
  1. 2015.08.07 | 09:06
   Пий си хапчетата редовно,като пропуснеш едно и виж какво става....пишеш глупости!
  2. 2015.08.07 | 00:25
   модератора 110 лв , вече се очертава банкет
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет