ДАНС одобри първото криптографско средство у нас

  • 30 юни 2015 15:01

  • 2164
  • 0
ДАНС одобри първото криптографско средство у нас
©

ДАНС одобри първото българско криптографско средство за защита на класифицираната информация до ниво „Секретно”, съобщиха от агенцията.

Системата е разработена от експерти от ДАНС и Министерство на отбраната заедно с научни работници от БАН и специалисти от българската фирма "СекНет". Благодарение на разработката ще могат да се изграждат защитени мрежи за обработка на класифицирана информация до най-високото разрешено ниво на сигурност за онлайн обмен на данни. Новото средство ще предостави възможност и за изграждане на защитени комуникации със страните от НАТО и ЕС. Николай Ненчев, министърът на отбраната, получи свидетелството за одобрение.

Експерт от ДАНС разясни за Новини.бг, че с тази програма дори да се прихване информация тя ще излиза криптирана и няма да може да се разчете.

На официалната церемония вчера присъстваха директорът на Служба „Военна информация” Йордан БакаловЙордан Бакалов Йордан Бакалов е роден на 1 септември 1960 г. в град Асеновград. Завършил е ТИХ „Асен, заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев; Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март – съветник по въпросите на отбраната на министър-председателя Бойко Борисов; заместник-председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Васил Ризов; представители на НРС, МО, Министерството на външните работи; Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии, Държавната агенция „Технически операции”, Комисията за защита на личните данни и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини