Босът на "Лихварите" се оказа бивш шеф на Следствения арест

  • 25 октомври 2011 16:55

  • 7616
  • 4
Босът на "Лихварите" се оказа бивш шеф на Следствения арест
©

Уличеният като ръководител на престъпната група задържана в операция "Лихварите" се оказа Илчо Илев,  бивш началник на Следствения арест в Стара Загора. През 2003 г. той беше арестуван и срещу него беше образувано следствено дело за измама и за склоняване към лъжесвидетелство.

Той беше уволнен и остана зад решетките около два месеца и половина. След това обаче Върховната касационна прокуратура прекрати всички производства срещу него. От тогава Илчев е адвокат към Адвокатска колегия -Пловдив. В момента той е адвокат.

Организираната престъпна група беше разбита за незаконна лихварска дейност при операция на Териториалното звено „БОП". Заедно с лидера на групата са закопчани още седем души. Обвиненията към тях са за незаконна банкова дейност, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи и склоняване към лъжесвидетелство.

Операцията с кодовото име „Лихварите" на служителите от териториално звено „Борба с организираната престъпност" е стартирала след разработка продължила няколко месеца и множество сигнали и жалби на граждани.

Установено е, че групата е предоставяла кредити в левове и евро срещу лихва. Печалбата от дейността им за шест години е 3 млн. лв., съобщи говорителят на полицията в Стара Загора Цветелина Рандева.

При последвалите претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища, са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години. В хода на разследването станало ясно, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.

Последвайте канала на

Novini.bg
7616 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2011.10.26 | 14:09

4
Ама то и избори ли е имало :)))))
Eee

2011.10.26 | 01:49

3
Някой да не си помисли че ще ги осъдят.След изборите са вън !!!!

2011.10.26 | 01:49

2
Ей, нямат край чудесата човешки. Пази боже от такива правозащитни органи, а ако бог не сколаса - все с по пищов и пушка помпа и да се пази сам. Кърджалийско време.

2011.10.26 | 00:03

1
http://balkanpolitics.blog.bg/politika/2011/10/25/umirashtata-makedoniia.841385 умиращата македония

Добави коментар

Водещи новини