Булдозери заличават безценни артефакти край Сатовча

  • 24 юни 2015 10:02

  • 3495
  • 0
Булдозери заличават безценни артефакти край Сатовча
©

Докато багерите разорават земята около Сатовча, увреждат не само природата, но унищожават и безценно историческо наследство. Затова съобщиха инспекторите от Министерството на културата Атанас Койчев и Васил Мутафов.

„Пускат се булдозерите и кофата на булдозера разрива тънкия почвен слой и отдолу се появяват най-вече гробове, некрополи с много богати гробове. Видяхме два разбити току-що, може би няколко дена преди нас гробове и понеже са били много ниско културни разбивачите, имаше парчета от шлема и бронзовите наколенници и също така натрошените кости на покойника”, разказа Мутафов пред БТВ.

Находките, до които стигат греблата на булдозерите, датират още от 8 век преди Хр. Според Васил Мутафов, разровените площи са огромни, един от терените за проучване е 125 квадратни километра: „И там са ставали големите безобразия и големите бели. Експертът предложил Министерството на културата да направи спешна проверка и да започнат разкопки. Това никога не се случило, а инспекторът бил уволнен.

НИМ и полицията не знаят за това. За разлика от тях в Националния исторически музей знаят, че на мястото, където незаконно се добиват камъни, има ценни находки. „Очевидно там има живот още от най-ранно време, може да се очаква, че има и други обекти, например селища, не само некрополи”, подчерта главният уредник на отдел „Археология” към НИМ д-р Любава Георгиева. Сатовча

Във витрините на НИМ се съхраняват уникални гривни, огърлици и фибули, а най-ценни от този регион са уникалният тракийски шлем и наколенници на повече от 2600 години. Находките от Сатовча постъпват в музея от НСБОП.

От същия район Сатовча-Плетена са и наколенниците, които обаче са били препродадени и са били хванати на другия край на България, разказа Елка Пенкова от НИМ. Според експертите, вероятно подобни находки „излизат” и сега. Законът възлага на кметовете контрол и върху добива на подземни богатства, и върху иманярството. А кметовете или трябва да правят проверки, или да разчитат на концесионерите да си признаят, когато попаднат на ценни находки.

На черния пазар цените за артефактите варират, но според експертите, когато не се унищожава, историческото ни богатство се изнася почти безпрепятствено и то на безценица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини