Ген. Василев: Време е законите да започнат да се прилагат без компромиси

  • 17 юни 2015 18:32

  • 2644
  • 4
Ген. Василев: Време е законите да започнат да се прилагат без компромиси
©

Много пари се харчат за струпаните сили на МВР в ромските гета. Това каза бившият шеф на полицията ген. Васил Василев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Гледам разрастването на конфликта сега и си припомням събития отпреди години. Прави впечатление, че те започват след битови скандали. Получават се ексцесии, които могат да доведат до много опасни неща. Прав е министър-председателят, който казва, че лесно се палят подобни конфликти, но трудно се гасят и то с години", посочи Василев.

Екс шефът на НС "Полиция" посочи, че акциите са добре организирани. Те се уговарят през фейсбук, нахъсват се. От дълги години насам имат обидни скандирания във футболните агитки и сега виждаме прерастването им в ексцесии. Има съмнения, че хората, които създават конфликтите са футболни фенове. Те ходят подготвени на протестите - носят си шлемове, маски, независимо, че това е забранено от закона. Големият проблем е в това, че 25 г. се прави компромис с проблемите", посочи Василев. Той призна, че има отстъпчивост по отношение на ромите у нас, призна Василев.

Това население беше изоставено, призна още той. Ген. Василев даде пример с ромските каруци, правещи нарушения, които не се санкционират, малолетните майки, номадството и незаконното строителство. "Построява се незаконна къща, а след нея още много. Законите трябва да започнат да се прилагат, да няма никакви компромиси. Наказания трябва да има освен за хората, построили незаконните постройки и за служителите, които са си затваряли очите. Не бива да има адреси, които не са в регулация.

"В гетата се живее на родово-общинския принцип - там тарторът решава. Оттук идва и другият проблем - тези хора няма какво да ядат и започват да крадат. Виновен е и този, който изкупува крадените вещи. Затворът е наказателна мярка, която няма да поправи този вид престъпници. Начинът е да се накара да се интегрира с принуда. Това може да стане чрез принудителен труд и стимули", убеден е МВР експертът.

Доброволческите отряди си изживяха времето. В момента има практики, които можем да прилагаме по пример на други европейски страни. Гетата трябва да се разселват. Тези хора трябва да са извикани, да им се даде земя, която да купят със заем, да си построят къща, да си плащат данъците, децата им да учат и т.н., както е редно.

За да има полицаи от ромски произход в гетата те трябва да се вписват в изискванията да станат служители на МВР. Те трябва да се явят на конкурс и да го спечелят.

Общинската полиция не е панацеята. Той даде пример, че издръжката струва много. Служителите в тази структура трябва да имат стандартите на редовия полицай.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2644 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.18 | 10:34

4
Свършиха ли му/ новите костюми/....на Василев..?

2015.06.18 | 10:32

3
Явно генерала добре познава законите , да ама кой закон да се приложи, този по военно дело , този по граждански права , или този по гражданския процес , а дали осъзнава какво е закон или само ги познава и се позовава при нужда,дали си мисли че още сме тоталитана държава , или псевдо демокрация , абе генерал , дай му паплач да изнася речи и някой да ку козирува ,но като всеки генерал усеща че ако сега не изгаси пламачето то после ще бяга срамно от огъня

2015.06.18 | 10:32

2
Всички знаят че това е начина и точно за това не го правят
БОРИС

2015.06.18 | 10:32

1
БРАВО

Добави коментар

Водещи новини