Петричката трева не върви заради лошо качество

  • 07 май 2015 12:58

  • 4646
  • 2
Петричката трева не върви заради лошо качество
©

Албанската марихуана трайно измества некачествената петричка трева в трафика по международните канали, разкриват ченгета пред "България Днес".

Според тях основната причина е, че произвежданата в нелегални плантации в селата край южния ни град трева е с много влошено качество. Заради това тя все по-слабо се котира на пазара в Европа. С ниското съдържание на наркотично вещество в петричката марихуана полицаи обясняват все по-агресивното навлизане на албанска трева в международните канали, които минават през България. Счита се, че заловената рекордна пратка от 530 кг дрога за над 2,5 млн. лв. на ГКПП Кулата е трябвало да мине по завзетото от албанци трасе през страната ни. Тя е отгледана и пакетирана именно в родината на агресивните трафиканти. Според ченгетата задържаната дрога е с високо съдържание на наркотично вещество, което я прави особено привлекателна за европейския пазар.

Нелегалната стока бе открита в тайници на камион с благоевградска регистрация, който всъщност бил собственост на гръцка фирма. В скривалищата на превозното средство бяха намерени над 270 пакета с марихуана. Шофьорът на камиона - Клеантис Домпулус, бе арестуван. След задържането му стана ясно, че той не за първи път влиза в схема за прекарване на контрабандна стока през България. Направените от разследващите справки показали, че той вече има присъда у нас. Наказанието му е наложено през лятото на 2013 г. от магистратите в Хасково заради контрабанда на цигари. Сега срещу 44-годишния чужденец е повдигнато обвинение за трафик на дрога. Той е с постоянна мярка "задържане под стража".

До разбиването на канала се стигнало, след като в МВР постъпила информация от партньорска служба, че се подготвя трафик на голямо количество дрога. Трансферът на стоката през България бил само част от по-голяма международна схема за прекарване на наркотик от Албания през страната ни за Западна Европа. Първият удар срещу трафикантите е направен в Англия на 19 април, когато там е заловена пратка с дрога. Десетина дни по-късно на ГКПП Кулата е спипан камиона с над 500 кг марихуана.

Според разследващите важна роля в схемата има гръцка фирма, която е регистрирана у нас. Дружеството ползва камиони с българска регистрация. Дрогата се зарежда от огромните нелегални плантации в Албания. Местните наркобосове и полицията са в открита война заради производството на трева от години. Ченгетата са в невъзможност да се справят с лидерите на най-мощните албански кланове, които действат брутално. Те посрещат с мини и обстрел ченгетата, дръзнали да направят дори най-малък опит да унищожат продукцията им от марихуана. В Албания има цели села, които изкарват милиарди евро годишно от производство на трева. По 4,5 млрд. евро е печалбата на жителите само в село Лазарат от контрабанда на марихуана. Това съобщиха от италианската полицейска авиация, която бе включена в акция по откриване на парцели с насаждения на марихуана на територията на Албания преди време. Според информация на италиански и албански ченгета най-проблематичните райони, където нашироко се отглежда дрогата, са околностите на Вльора, Шкодра, Гирокастра, Тирана и Дуръс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.22 | 21:13

2
пфуу, и ся ко ще праим. Тез 'ора не ползват ли евросубсидии да правят по качествена стока, че излагаме се пред чужденците, ей износът не върви.

2015.05.08 | 08:55

1
еееее пак се изложихме пред чужденците ......

Добави коментар

Водещи новини