Сериозен ръст на телефонните измами в София

  • 29 април 2015 14:14

  • 1216
  • 2
Сериозен ръст на телефонните измами в София
©

Има сериозен ръст на телефонните измами в София.

В предишните периоди са регистрирани няколко телефонни измами на месец, а сега толкова се отчитат за седмица. Напоследък се лъжат хора, като им се казва, че с даването на пари ще съдействат на полицията. Това каза Емил Андонов, старши инспектор в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" към СДВР, цитиран от БНР.

За София не можем да говорим за информатори, за разлика от малките населени места. Хората често се изпускат и казват име на свой близък и това е фатално. Само за седмица във врачанското село Камено поле са направени 60 опита за измама по телефона. Те обаче са неуспешни заради добрата информираност на хората, заяви Цветелина Ботева, кмет на селото.

Имахме само един случай преди време, в който жена беше изнудена да даде 250 лева. Целта е хората да бъдат информирани и да могат да редуцират стреса, който се причинява по време на обаждането, заяви Силвия Стоянова, психолог към Института по психология към МВР.

Децата на възрастните хора трябва да говорят с тях за това, че тенденцията с този род измами продължава и тя няма да спре, докато има хора, които се лъжат.

Важно е да се повиши критичността на българите - от къде му се искат пари и защо. Не трябва да се доверяваме на хора по телефона, които се представят за полицаи или хора от институциите. Само за десетина дни пенсионери от Бургас са дали над 35 хил. лева на телефонните измамници.

Единственият начин да се прекратят такива престъпления е превенцията, категорични бяха районните прокурори Иван Кирков и Георги Петров.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1216 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАЖНО!!!

2015.04.29 | 18:49

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
Ing R.Nikolova

2015.04.29 | 14:29

1
Nie sme informirani i kakvo ot tova?Te si zvanjat,govorjat gluposti,no nikoy ne moge da te zatziti,trjabva sam da se pazish!Neprekasnato stresirat horata!Aako tjah gi pritesnjat?Badete vnimatelni!

Добави коментар

Водещи новини