Шефът на Гранична полиция: Няма граница, която не може да бъде премината

  • 07 април 2015 14:04

  • 1831
  • 3
Шефът на Гранична полиция: Няма граница, която не може да бъде премината
©

Няма ограда, която да не може да бъде прескочена, и граница, която да не може да бъде преодоляна – това каза директорът на „Гранична полиция” Милен Пенев в коментар на мерките за охрана на българските граници при очаквания силен миграционен натиск през топлите месеци на годината пред БТВ.

Преди седмица в репортаж на БТВ се видя, че границата ни може да се премине незабелязано от граничните власти. Стана ясно още, че каналджиите прекарват незаконно мигранти на път към Западна Европа срещу суми, достигащи 10 000 евро.

Пенев оцени положително построената досега ограда на българо-турската граница, но прогнозира, че останалите 131 км от нея, които предстои да бъдат изградени, няма да станат готови до края на годината. „Наричам стената „инженерно-възпрепятстващо съоръжение”, това е част от сигурността на България в условията на засилен миграционен натиск, породен от събитията в Близкия Изток. Трябва да устоим на този натиск и да продължим напред”, заяви директорът на „Гранична полиция.

В отговор на критиките, че оградата отблъсква хора в беда, той допълни: „На фона на оградата на границата на най-демократичната страна – САЩ, нашата е като ограда на детска градина.”

„Не ви съветвам да опитвате това втори път”, препоръча той на репортера Стоян Георгиев. „Използваме т. нар. шахматен принцип на охрана на границата заедно с румънските колеги”, обясни той.

Милен Пенев изрази мнение, че охраната с по един полицай на всеки 100 метра от браздата не е успешен. „Необходима е повече мобилност на екипите и техника”, обясни той и увери, че до края на лятото в охраната на цялата граница ще бъдат включени всички технически средства, включително и хеликоптери.

„Не бих казал, че в европейски и световен мащаб има полицейска служба, която да има 100% успеваемост, но ние работим много целенасочено и отговаряме адекватно на създадената ситуация. Винаги има заплахи, които не могат да се предотвратят”, допълни Пенев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1831 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
XACAH

2016.06.19 | 12:58

3
Penev e prav nqma granitsa prez koyato da ne premine 4ovek az preminah granitsata prez 1986 godina makar 4e imase grani4ar4eta i klun telena mreja s signalizatsiya preminah i to s ak 47
Петьо

2015.04.08 | 08:56

2
Щом говори така Миленчо Пенев - да си ходи! Колко ли пари ни е изял до сега, за нищо не стават такива!
ВАЖНО!!!

2015.04.08 | 08:26

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини