Надзирателят Киро Скалата си докарвал по 2 бона в пандиза

  • 19 октомври 2011 08:40

  • 2671
  • 0
Надзирателят Киро Скалата си докарвал по 2 бона в пандиза
©

Средно по около 2 бона месечно си е докарвал надзирателят от Софийския затвор, който бе спипан при акция "Куриерът", твърдят запознати с този род дейност.

Мъжът, известен сред пандизчиите с прякора Киро Скалата, бе спипан с марихуана, хероин, амфети, кока, мобилни телефони със сим карти за тях и дори бутилки от по 200 мл ракия. Той залепил с тиксо стоката по тялото си, но поредният опит да я вкара зад решетките този път не сполучил.


Печалбата от такава пратка е доста голяма, тъй като вкарването на забранена стока отвън върви на двойна и тройна цена. Мнозина от надзирателите действат на ръба на закона, като продават на пандизчиите и позволени за получаване стоки като цигари и салам например, пише "Стандарт".

10 лева за кутия цигари, която навън струва около 5. Това е тарифата в Софийския затвор.

Покрай позволените луканки и салами зад решетките се вкарват алкохол, наркотици и всякакви упойващи вещества. Най-високо се котират мобилните телефони и дрогата. Ако надзирател достави телефон, прибира поне 100 лева, а впоследствие товари затворника и с по-дребни суми, за да не го издаде при проверка. Често лишените от свобода излъчват по един представител, който получава стоката, а след това я разпределят помежду си. Така, ако все пак го хванат, гори посредникът, но не и реалният получател на доставката.

След случая с 34-годишния пазач Кирил Христов е започнала вътрешна проверка на всички надзиратели, тъй като има съмнения, че и други си позволяват търговия със затворниците. Преди да бъде спипан, Киро Скалата бил в отпуск. В първия работен ден набавил поръчаните стоки, които трябвало да бъдат вкарани нелегално. Част от нещата са му дадени от роднини на затворници, други купил сам. Разследващите са установили, че пратката е трябвало да бъде оставена в тайник. Той се намира в общото помещение, до което повечето затворници имат достъп. Представителите на всеки от отрядите ги вземали оттам и ги разпределяли по килиите. Схемата действала безотказно до неделя, когато Скалата бил спипан. Минал на металдетектора, без да бъде проверен от колегите си.

Обикновено служителите не се проверяват, но в случая Киро умишлено бил оставен да мине необезпокоявано. Веднага след това го посрещнали двама полицаи, които го поканили да ги последва в една от страничните стаи. Там го обискирали. Докато траела процедурата, едрият като скала мъж се разтреперил целият и пребледнял. Дори се наложило спешно да му бъде измерено кръвното. При разпита дал объркани обяснения, твърдял, че 15-те "патрончета" ракия са, за да почерпи след отпуската. 11-те мобилни телефони и 5-те сим карти обаче нямало как да оправдае. Наркотиците, които били около 70 г - също. Накрая признал, че за цялата доставка щял да получи около 250 - 300 лева. Разследващите допускат, че подобни пратки е имало поне 4 - 5 пъти в месеца. Христов е пуснат срещу 5000 лева гаранция. От прокуратурата са преценили, че няма как да извърши друго престъпление, защото е отстранен от работа.

Публична тайна е, че затворниците разполагат с мобилни телефони и лесно си набавят дрога и алкохол въпреки привидно строгия контрол в местата за лишаване от свобода. През март бе закопчан 37-годишният Даниел Керемидов, който като надзирател към затвора в Пазарджик редовно доставял мобилни телефони, медикаменти и амфетамини срещу заплащане. Два месеца по-късно при операция "Наглеца" бе спипан негов колега от затвора във Враца, който срещу подкуп от 200 лева трябвало да вкара мобилен телефон на лишен от свобода. В началото на годината пък бе хванат затворник от Софийския затвор, който с помощта на нелегален мобилен телефон извършвал телефонни измами от типа "Ало, направих катастрофа". Разбира се, не са рядкост и случаите, при които самите служители от охраната разкриват близки и роднини, опитващи се да доставят в колетите нещо забранено.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини