Директорът на ВМЗ-Сопот сравни взрива в Иганово с бомбаж на компот (обновена)

  • 22 март 2015 10:44

  • 3798
  • 7
Директорът на ВМЗ-Сопот сравни взрива в Иганово с бомбаж на компот (обновена)
©

Директорът на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев отказа да коментира хипотезата за човешка грешка като една от възможните причини за взрива във военния склад в Иганово в събота вечерта, като посочи, че не може да каже дали хората са си свършили работата. В изявлението си в ефира на БТВ той сравни взривовете на боеприпаси с бомбаж на компот.

„Съжалявам, че ще дам такъв пример, но когато се прави компот – не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас”, заяви Стоенчев.

Той подчерта многократно, че инцидентът е станал в склад с готова продукция, произведена от ВМЗ. Директорът на завода отхвърли критиката, че съхранението на боеприпасите е некачествено. „Съхранението бих казал, че е много добро - взривен е само един склад, вълната не се е разнесла по другите складове. Вълната е локализирана само в рамките на цеха”, подчерта директорът.

„Това, което стана снощи, и мен озадачава”, призна Иван Стоенчев. „Аз не вярвам да е от изделията. От инцидента през 1978 г. досега не е имало такава авария”, допълни той.

„Няма счупени прозорци нито в завода, нито в близките населени места – взривът не е бил толкова силен”, заяви в заключение директорът на ВМЗ-Сопот.

На мястото на взривения склад няма кратер, съобщи пред БТВ ген. Димитър Шивиков, който ръководи действията по обезопасяване на мястото. „Има безпилотни летателни апарати, които извършват първия оглед. Няма кратер, част от ламарините са разпръснати в радиус от няколко десетки метра. Два автомобила „Пустинна котка” заедно с дознатели и сапьори правят оглед на най-външния периметър, за да открият невзивени боеприпаси и осколки. При откриването на такива ще бъдат преместени и взривени на безопасно място”, обясни ген. Шивиков. „Не гоним нормативи. Станалото е станало. Медиите трябва да успокояват, не да безпокоят”, заяви накрая ген. Шивиков.

Няма опасност за нови взривове в складовата база на ВМЗ-Сопот в с. Иганово, каза за БТА ген. Шивиков. След първия оглед с безмоторен летателен апарат от въздуха и по външния периметър - с тежка техника, не е констатиран кратер и поражения извън засегнатия склад, допълни генералът. По думите му случаят в Иганово по отношение на пораженията е различен от предишните инциденти с боеприпаси, случили се у нас.

На мястото на взрива са специалисти от МО, от "Военна полиция", главният секретар на МВР, очакват се и представители на прокуратурата.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3798 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.04.25 | 21:42

7
през 74-78 г. г., като ученик в сопот ни водеха там на бригада, барута беше изсипан на подовете, като пясък, с какъв ни пускаха там, не знам
шматка

2016.04.25 | 21:42

6
дрън-дрън ....бомбаш

2016.04.25 | 21:42

5
Дали няма да изкарат виновен портиера?
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.23 | 10:13

1
Няма да се учудя ако някой дежурен трол от коалиция ОПОЗИЦИЯ каже че, ГЕРБ са виновни :))
11234

2015.03.23 | 10:35

4
въобще не се чуди герберски минет.бойко каза че ставишев е виновен!!!!!!
kur za moderatora

2015.03.23 | 10:13

3
kurvata boiko se ocapa s turska sperma
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.23 | 10:13

2
Само после да съм видял някой да каже че, коалиция ОПОЗИЦИЯ АТАКА ДПС БСП няма, я вижте как троловете им задружно плюят по ГЕРБ :))

Добави коментар

Водещи новини