Бойко Ноев: Армията е инструмент на обществото, не на президента

  • 07 януари 2015 07:47

  • 2918
  • 10
Бойко Ноев: Армията е инструмент на обществото, не на президента
©

Когато армията отива да помага на границата не следва да се тълкува като провокация срещу Турция. Армията е инструмент на обществото при краен случай. Това дали армията ще пази границата ни не се решава от президента. Това каза Бойко Ноев, бивш военен министър в правителството на Ренета Инджова, в сутрешния блок на БТВ.

Българо-турските отношения до голяма степен зависят от спокойната обстановка по границата. Засилването на охраната по границата ни не означава провокация и война, увери Бойко Ноев. Той дори смята, че поканим Турция да съфинансира оградата. Според бившият вътрешен министър съседите ни имат интерес от запазване на добрите отношения с нас. Те не могат да се справят с бежанците. Нужно е да се изпратят специализирани звена по тяхната граница.

Вчера президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното коментира казуса така: "Идеята за участието на българската армия в опазването на границата с Турция меко казано не е добра. Тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България".

Ноев припомни, че на заседанието на Консултативния съвет при президента е било заявено, че бежанския поток представлява пряка заплаха за националната ни сигурност.

Наследството, което получи вътрешният министър е много тежко, призна Ноев. Полицаите бяха изкарани по унизителен начин да пазят границите ни, за да запушат политически грешки. Когато полицаите искат помощ, ние не можем да ги оставим. В момента не достига компетентност, решителност и крайно време е правителството да се захване с този проблем.

Ноев е категоричен, че оградата по границата върши работа, защото седем пъти по-малко бежанци преминават границите ни. Цената на оградата по границата ни е нищожна на фона на разходите за заплати на командированите полицаи по границата. В момента всеки се спасява поединично. България трябва да защити своята територия и своите граждани. Трябва да се заяви открито, че повече бежанци ние не можем да приемем. 20 000 или 30 000 души за кратко време могат да създадат извънредно положение, тогава и избори няма да ни помогнат, увери Ноев. Това не е хуманитарен проблем, а заплаха на националната сигурност.

Ако България не може да даде подслон на бежанците трябва да го обяви. Трябва да се посочи, какъв е капацитетът ни. Какъв е прагът, от който започват безредиците? Тогава ще трябва да се намеси армията. Това са хиляди хора, които не са интегрирани, гладни, голи, на студено, без пари. Турция не е спокойна страна, всеки ден има бомбени заплахи или нападения, а сега има и огромен брой бежанци. Трябва да вземем спешни мерки, категоричен е бившият военен министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2918 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ЗАЩО ?

2015.01.08 | 09:28

10
От страната на Турция , границата се пази от въоражени с автомати турски войници ?! Защо да е проблем нашата да се пази от остатъците от някога великата българска армия.
shatterer

2015.01.07 | 20:19

2
Защото други получават заплати за тази дейност! Да прехвърлят бюджета на "гранична полиция" към МО!!!

2015.01.08 | 09:27

9
Правете, струвайте, но трябва да спрете гаджалите да прииждат. Армия ли, МВР ли, СОТ ли ще сложите на границата, просто трябва да се преустанови това нахлуване още сега, още днес.

2015.01.08 | 09:27

8
Плевнелиев и Борисов са национални предатели чак сега ли го разбрахте !

2015.01.08 | 09:27

7
А тези цигани ако докарат ебола или други екзотични епидемии, тогава кривоустата мърша ще я натикаме при тях да ги топли мамицата и подла.
shatterer

2015.01.07 | 23:00

6
Ами спрете ги тези бежанци, като са "национална заплаха" бе, кретен!!!

2015.01.07 | 23:00

5
Германия прие 5000 бежанци от Сирия и заяви,че лагерите са пренаселени и има опастност от епидемии и безредици.
shatterer

2015.01.07 | 20:19

4
Но, ако МО просто ще дублират функциите на МВР а.к.а "Комитет по Посрещането", тогава съм против участието на армията!

2015.01.07 | 20:19

3
Нямаме армия и държава.
опса

2015.01.07 | 20:17

1
ТИ НЕДЕИ ДА КАЗВАЩ КОИ ЩЕ ПАЗИ МВР ТО СА 80 ХИЛЯДИ ХРАНТУТНИЦИ ДА СИЕ ПАЗЯТ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини