225 нападения над екипи на "Спешна помощ" за 11 месеца

  • 05 декември 2014 07:11

  • 1265
  • 0
225 нападения над екипи на "Спешна помощ" за 11 месеца
©

Стряскаща статистика за нападенията над медиците от "Бърза помощ" оповести здравният министър Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

"От началото на тази година - 2014-а, нападенията, регистрирани в полицията, над екипи на "Спешна помощ" са 225. 175 от тях са направени от специфични общности, които ние наричаме циганските махали на градовете. Не може на ден по един от моите екипи да бъде нападан", обяви той по повод поредния случай - с лекарка, нападната с част от счупен мотор в ботевградското село Врачеш. Д-р Маринова била извикана заради бременна жена с болки, но е нападната от двама роми.

Затова още в сряда Москов заплаши, че "Бърза помощ" вече ще ходи само на места, за които кметът гарантира, че е безопасно за медиците. "И това не е въпрос дали след това полицията ще залови нападателите и ще ги накаже. А е свързан с отговорност на общността. Особено в тези специфични рискови места трябва да има отговорни хора, от самата общност. Каквото и да пише в закона, в крайна сметка никой на никого не е длъжен", заяви министърът, цитиран от БНР. По закон осигуряването на ред е работа на полицията, но пък, отново по закон, държавата е длъжна да осигури спешна помощ на абсолютно всеки гражданин, дори независимо от това дали плаща данъци и осигуровки.

Не кметовете, а правоохранителните органи са тези, които трябва да гарантират сигурността на спешните екипи, смятат и директорът на "Бърза помощ" за София-област д-р Юрий Торнев, и кметът на община Ботевград Георги Георгиев, цитирани от БНТ. Според Торнев, когато отиват на адрес, спешните медици трябва да се придружават от екипи на жандармерията. "Местната власт какъв контрол може да упражни? Това е работа на правоохранителните органи", коментира той. "Кметовете по закон нямат право нито да арестуват, нито да слагат белезници, нито да задържат, нито да обвиняват, нито да осъждат подобни престъпници", отбеляза от своя страна Георги Георгиев. Според него проблемът е от компетенциите на МВР и съответните РПУ, пише в. Сега.

"Често имаме такива инциденти, особено в Самоков, Ихтиман и Ботевград, където има компактни маси и махали от циганската общност", каза Торнев. Той припомни случай отпреди месец, при който във филиала на Бърза помощ в Ботевград нахлули група роми и изпочупи врати и имущество, застрашавайки работещите в центъра. Затова е осигурена жива охрана във филиалите на "Спешна помощ" в Самоков, Ихтиман и Ботевград. "Но тя е само в помещенията, където те се намират. Нямаме възможности да осигурим охрана по време на пътуванията по адреси", уточни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини