Хванаха пионки в схема на телефонните измами

  • 21 ноември 2014 15:18

  • 1137
  • 0
Хванаха пионки в схема на телефонните измами
©

26-годишният Тома Томов от Черни връх е едно от мулетата в схемата на телефонните измами. Той пренася договорените пари до различни точки в Северна и Североизточна България. Установено е неговото участие в много от измамите. Има доказателства за 4 от тях, извършени само за последния месец, съобщиха от ОД на МВР Монтана.

„Използваните постановки са различни. Началото започва с телефонен звън, от слушалката се разнася трагична история - за предизвикана катастрофа, тежка хирургична операция и други драми. Повечето от прихванатите са възрастни хора. Искат им между 800 и 10 хиляди лева за да се спаси пострадалия. След това идва човек да ги вземе. Измамниците се застраховат, искат предварително описани по номера парите“, разказва Красимир Кирилов – началник на районното полицейско управление в Монтана.

Куриерът, в случая Томов, получава указанията дистанционно. Взима пратката и я доставя на посочено място – на път до указателна табела или до друга характерна географска точка, но не частен адрес. Всички указания се дават по телефон. Курсовете включват Ветрово, Горна Оряховица, Русе.

Чрез Томов разследващите успяват да стигнат до хора в средата на пирамидата с измамите. Задържан е 36-годишният Мариян Атанасов от Етрополе. „Той е диспечер за връзка с куриера. Казвал му къде да иде, какво да вземе и докъде да го достави. Асенов ще бъде обвинен за участие, но едва ли той е организаторът”, коментира директорът на Областната полиция на МВР в Монтана Иван Георгиев.

Тази година в област Монтана са извършени 46 телефонни измами. Толкова са подадените сигнали в полицията. Вероятно измамените са много повече, но се срамуват от това, че са били излъгани и не подават сигнал, коментират още от полицията.

В повечето от случаите екипите, които реализират трафика на парите от измамени до измамници действат на територията на две-три области.

Цялата схема прилича на „партия шах за не повече от 5 да 6 часа, в която „мозъците” командват ходовете на отделните фигури“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини