Захвърлените епруветки с кръв са от различни лаборатории

  • 14 октомври 2014 18:08

  • 2898
  • 0
Захвърлените епруветки с кръв са от различни лаборатории
© Булфото

Епруветките с кръв, които вчера бяха захвърлени на детската площадка в кв. "Стрелбище", са от различни лаборатории, съобщи Дарик.

В момента се проверява дали лабораториите са имали договор с фирма, която да превозва медицинските отпадъци до инсинератора. По закон инсинераторът е единственото място, където трябва да бъдат унищожавани биологични отпадъци.

Разследващите органи са установили и контакт с някои от пациентите, чиито имена са били изписани върху епруветките, но повечето от тях обяснили, че за последния месец няколко пъти са давали кръвни изследвания в различни лаборатории.

Междувременно детската площадка, където бяха намерени отпадъците, беше обезопасена и дезинфекцирана. Въпреки това родителите на децата, играли на площадката, не са спокойни.

Mедицинските материали са били изхвърлени в кофа за боклук, в близост до детската площадката, за да се спести от унищожаването им със специализирани средства. Това обяви директорът на „Надзор на заразните болести" в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), д-р Илонка Маева.

За успокоение на родителите СРЗИ е готова да изследва всички деца, които са били на площадката за своя сметка, обясни още Маева.

Полицията образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за нарушаване на правилата за съхранение на отпадъчни материали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2898 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини