Цар Киро заплашвал: Ще ви извадя очите!

  • 29 септември 2011 06:16

  • 3541
  • 12
Цар Киро заплашвал: Ще ви извадя очите!
©

“Реакцията на държавата е закъсняла и по-скоро е лицемерие. Живеем в мъка, а селото няма да се успокои, защото е оскърбено. Проля се детска кръв”, казва Веселин, чичо на 19-годишния Ангел Петров, който загина под гумите на микробус с гости на Кирил РашковКирил Рашков Кирил Рашков е роден на 24 май 1942 година в пловдивския кв. „Столипиново“. Той е най-малкото от, пише "Труд".

Във вторник вечерта самопровъзгласилият се за цар Кирил Рашков беше арестуван.

Смъртта на момчето в петък вечер извади на протести хиляди българи, които искаха възмездие за Рашкови. Местните хора се заканиха, че няма да пуснат Цар Киро да се върне в селото.

Веселин разказва, че часове преди смъртта на Ангел Цар Киро дошъл пред дома му в Катуница и заявил: “Ще ви убия и двамата (Веселин и жена му Иванка Петрова), също и майка ти, но преди това ще ви извадя очите.” Посещението на Рашков е заснето от камери, монтирани в кафене в двора на Веселин.

Конфликтът между семейството му и Рашкови е от години. Като кметица майката на Веселин разпоредила Рашков да освободи 74 дка общинска земя, която заградил самоволно. След заплахите Веселин се обадил в полицията. Оттам му казали да подаде жалба. Но го посъветвали да го стори чак в понеделник, защото идвали почивни дни. Други униформени от участъка в Садово го повикали в магазин в Катуница, където си купували салам. “Там бяха двама полицаи - Кашев и Михайлов. Видяха, че съм уплашен, но ми отговориха, че заради уикенда в понеделник щели да се занимават”, обяснява Веселин.

Въпреки това той подал сигнала за закана за убийство в полицията в Асеновград. “Поисках защита от полицията, а те ми отвърнаха да не им говоря врели-некипели”, твърди младият мъж.

Към 19,30 ч в петък в селото започнали да идват коли и микробуси, натоварени с роми. Минали и покрай къщата на Атанас Петров - баща на загиналия Ангел и брат на Иванка. На път за дома им пресекли и пътя на Веселин.

“В първия автомобил беше един от внуците на Киро. Извади сабя и извика: “Гяури, ще ви избия!”, разказва Веселин. Бащата на Ангел се обадил на неговия приятел Атанас Васев, от който хората на Рашков се страхували. Мъжът отишъл в градинката до къщата на Петрови. Като го видели, колите с роми тръгнали. Ангел помислил, че от другата страна на градинката е станал побой, и отишъл натам с кучето си. Видял буса с петима роми и шофьор.

“През това време аз и баща му звъняхме в полицията. Искахме да ги повикаме, защото друг път не ни вярват, че хората на Рашкови ни нападат”, казва Васев. За да ги спре, докато дойде патрулката, Ангел застанал пред буса и подпрял едната си ръка. Отвътре обаче се чули викове: “Давай газ, защото ще утрепят нас.” Водачът потеглил и го прегазил. Баща му и Васев хукнали да гонят буса. Викали им да спрат. Но напразно. Момчето издъхнало.

“Ако държавата беше на място, нямаше да се стигне дотук”, смята Иванка. Тя е настойник на Ангел и брат му, защото майка им работела в Германия, а баща им доскоро бил в Гърция. Приживе Ангел й споделял, че внуците на Цар Киро го тормозели дори на път за училище. “Плашили са го и демонстрирали, че могат да му сторят зло. Правели го само когато са заедно. Срещнел ли ги по един, не се заяждали”, обяснява Иванка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3541 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Надежда

2011.09.29 | 14:37

12
За да работят институциите в полза на съвесните граждани трябва да се спре корупцията на всички нива.Това е трудно осъществимо когато няма гражданска активност и контрол.Ние ги избираме /даже много от нас не гласуват !!!/ и после забравяме улисани в проблемите си да отреагирваме за неспазени обещания!

2011.09.29 | 14:37

11
“Плашили са го и демонстрирали, че могат да му сторят зло. Правели го само когато са заедно. Срещнел ли ги по един, не се заяждали” Мангалите са на тоя принцип ако са 10 на 1 са отворени ама по 1 не смеят да те погледнат.
От чука

2011.09.29 | 14:37

10
"Отрязаха ушите и ахилесите на оправдан по "Недосегаемите"".----Пожелавам и за Кирливия същата новина.
KKK

2011.09.29 | 14:37

9
циганин имаш късмет бойко и мвр те пазят скоро някой ден и твоята глава ще бъде отрязана
yoyo

2011.09.29 | 14:36

8
Аре сега да ходим да наритаме ченгетата.
Хари

2011.09.29 | 14:36

7
Тия полицаи са е га ти търтеите. Всичките от този участък трябва да бъдат уволнени за формално отношение към работата си и за престъпно бездействие, а Цветан Цветанов и шефът на полицията да подадат оставка, ако имат поне малко достойнство. Ако не го направят, да ги уволнят и тях.
ko3

2011.09.29 | 09:56

1
Imam klip4e kudeto toq bokluk bie decata si s palka no nikoi ne smee da go izlu4i ili ka4i!Samo tuk uspqh http://www.filesonic.com/file/2181330251/lrp8939500k.wmv
ttt

2011.09.29 | 10:17

6
хахах да са бият мръсните мангали-и палката е малко за тях....ама как удари оня по главата хахах мн се смях

2011.09.29 | 10:15

5
Emi kvo da vi kaja,osven che v taq durjava ot poveche ot 20 godini nasam nqma nikakvo pravosudie i spravedlivost!Mutrite,koito durjat vlastta i parite vinagi ostavat beznakazani,zashtoto policiqta stoi zad tqh(deba i uniformenite bokluci).Kato stane nqkakav konflikt v durjavata i vinagi bulgarite sme vinovni i vinagi ni napadat s palkite da ni biqt,kato jivotni.A ciganite vinagi gi zashtitavat i stoqt zad tqh,dori vodqt pregovori.Da vi eba maikata tupa uniformena,ne biite s palkite naroda,bitte mutrite i ciganite oligofreni!

2011.09.29 | 10:15

4
Iskam da kaja che kukite nikoga ne si vurshat rabotata,kato horata.Vinagi si zatvarqt ochite,kato stane vupros za nqkoi bogatash,ili deputat.A kato e nqkakav obiknoven beden bulgarin go razpuvat na krust kopeletata maloumni!A na Car Kiro shte mu kaja samo edno-skoro si Putnik!Veche dosta vragove ti iskat glavata,rano ili kusno tq shte padne :)
Koko

2011.09.29 | 10:14

3
Безнаказани цигански престъпления: http://genocid.ucoz.ru/publ/1-1-0-13 .......

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини