България на второ място по употреба на синтетична дрога в Европа

  • 13 август 2014 08:59

  • 1306
  • 0
България на второ място по употреба на синтетична дрога в Европа
©

В последния доклад на европейския мониторинг България е на второ място по употреба на синтетична дрога. И то говорим за деца от пети и шести клас, които масово употребяват наркотици. При нас на консултации съм виждал 14-годишни с видимо изразени проблеми.

Това казва Желяз Турлаков, шеф на наркокомуната в Банкя. „Няма държавна политика по отношение на наркозависимите. Никога не е имало адекватни действия, които да отговарят на ситуацията. Бройката на зависимите се увеличава през годините, променя се профилът им“, допълва Турлаков пред „Телеграф“. Според него синтетичната дрога вече е новият акцент на наркопазара. „Хероинът отдаван не е на мода. Така е в целия свят. България не е самотен остров. 300 000 души ежедневно употребяват различни видове вещества, в тях влизат амфетамин, кокаин, синтетика, дори трева“, казва още шефът на наркокомуната.

Той е категоричен, че държавната политика спрямо наркозависимите трябва коренно да се промени. Пример за това е лечението на пристрастените към хероин. „Те се лекуват с метадонови програми, но така се получава два пъти по-лошо. Ако държавата ги беше грижа за тях, щеше да следва добрите европейски практики. Навсякъде в Европа метадонът е безплатен, няма платени и частни програми. Хората го получават независимо дали са с осигуровки или без“, заявява Желяз Турлаков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини