Първият банков обирджия се глези в старчески дом

  • 16 септември 2011 16:42

  • 2664
  • 0
Първият банков обирджия се глези в старчески дом
©

Когато преди няколко месеца в Пловдивския дом за стари хора с физически увреждания е настанен 50-годишният Ивайло Филипов, съквартирантите му не знаят за него почти нищо.

Колоритната личност обаче бързо влиза в центъра на вниманието, което е една от любимите му роли в живота. Той непрекъснато започва да прави забележки на персонала и на останалите питомци на дома, пише в. "Марица".


От време на време припада. Медиците от Бърза помощ пристигат веднага, но са категорични - става дума за класически пример на симулант, който държи да е център на внимание. Има и друга причина, твърди шефът на дома Николай Стоянов - 50-годишният мъж е страдал от наркотична зависимост, здравето му действително е разклатено и той непрекъснато иска по-големи дози от медикаментите, които лекарите му изписват със зелена рецепта.


Оказва се, че историята на Ивайло Филипов е по-интересна от криминален екшън. На практика това е първият банков обирджия в по-новата история на България. На 1 април 1993 г. посред бял ден той и съучастникът му, облечени в костюми, с вид на делови мъже, влизат в офиса на Търговска банка “София” на столичния площад “Батенберг”. С фалшиви документи те успяват да изтеглят 1 773 377 лева.


Обирът е разкрит едва вечерта, когато касиерите засичат централната каса. Два дни по-късно ежедневниците гръмват със заглавия “Банка “София” избудалкана на 1 април” и “Удар за над 1 милион раздруса банка” Измамниците дълго време остават неразкрити.


Години по-късно Ивайло Филипов разкрива подробности от подготовката за обира. Той споделя, че това им е отнело доста време, за да проучи къде е слабото звено в банковата система. Тогава все още компютрите не са навлезли в банковата система, всичко се пишеше на ръка, нямаше връзка между счетоводителя и касиера и всичко се базираше на едно платежно, разказва Филипов. Той внася с чужд паспорт 12 000 лева в банкова сметка. След десетина минути се връща и ги тегли обратно. Така откриват пробив в системата. Проучват, че платежното за теглене на пари е написано с 12-иглен принтер, сдобиват се с подписа на счетоводителя. Намират същия принтер, техен авер фалшифицира подписа. Фалшивия паспорт купува от “Магурата”. Снимката е сменена с неговата, а с 5 стотинки прави печат на менгеме, тъй като навремето печатите са били релефни. Сега е абсурд да се фалшифицират новите лични карти, но навремето със старите зелени паспорти това не било толкова трудно. В шашмата участват четирима души, които си поделят парите. Ивайло отива на екскурзия до Охридското езеро.


Преди време Ивайло решава, че трябва да се изповяда пред свещеник, за да му бъдат опростени греховете. Смята, че болежките, които са го налегнали, са може би божие наказание. Страда от болестта на Бехтер, двустранна коксартроза, два инсулта. Бил е наркоман. Не крие, че е бил на кокаин и показва зъбите си, които са в плачевно състояние. Изгаря си синусите с кока с високо качество. Ивайло признава и за друга своя слабост - комарджия е. Профуква маса пари в игралните зали. Проиграва дори младоженския си заем през 1983 г. в размер на 1500 лева. Играе покер в Кръглия бар в Павликени заедно с Васил Божков и Цецо Фурната. Сваля шапка на Божков, който бил уникално добър математик и помнел всяка карта. В класацията на най-добрите покерджии на 80-те години у нас поставя и Митьо Черния от Плевен.


Ивайло не желае да пресмята колко пари е профукал по казина и игрални зали. Страхува се, че ако изчисли сумата, може да получи трети инсулт.


Филипов става медийна звезда на 24 август м.г., когато се покатерва на комина на ТЕЦ “София”. Прави го като израз на протест срещу дискриминацията на хората с увреждания. Пет часа не слиза от комина. Накрая му пращат психолог от МВР, който го убеждава да слезе. Малко по-късно Филипов е преведен в Дома в Пловдив. Когато е в настроение, обича да разказва за интересния си живот и срещите си както с политически лидери, така и със звезди от шоубизнеса, с които се е срещал, докато е работел като пиколо в “Интерхотели-Балкантурист” навремето. Една от мечтите му е да замине за Испания, но засега няма шанс скоро да я изпълни.


След всички неудачи жена му заминава за Щатите, има и голям син. От ръководството на Дома вече са свикнали със странностите му, а лекарите са категорични, че поведението му е силно повлияно от психическия срив, получен вследствие на употребата на наркотици назад във времето.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини