Никой в Русе не познава джихадиста Реджеб (снимка)

  • 19 юни 2014 07:05

  • 3572
  • 4
Никой в Русе не познава джихадиста Реджеб (снимка)
©

Никой в Русе не познава и не може да си спомни за Дениз Ибрям Реджеб. Това установи проверка на "Стандарт", след като испанските медии гръмнаха, че роден в дунавския град 35-годишен мъж е сред заловените от мадридската полиция терористи ислямисти. Водената от мароканеца Лахчен Икасриен бригада "Ал Андалус" бе разбита, а в ареста се оказаха девет души, припомня "Стандарт".

Вчера от Мадрид уточниха, че групата джихадисти не е планирала атентати на територията на Испания. Уточнението бе направено заради съвпадението на ареста с приготовленията за коронацията на бъдещия крал Фелипе VI.

Вчера съдът остави в ареста терористичната група, която се състои от етнически мароканци и аржентинец, обърнат наскоро в исляма. Последният член на бригадата е 35-годишният Дениз Реджеб от Русе. Участието на българина остава неясно. В схемата, подадена от испанската полиция, неговата роля е описана като "свръзка". Бригадата "Ал Андалус" досега е вербувала, обучила на военни тактики и изпратила в Сирия и Ирак най-малко девет джихадисти. Двама от тях вече са намерили смъртта си на бойното поле. Според непотвърдени информации в испанската преса нашенецът Дениз Ибрям и аржентинецът Сезар Родригес също е трябвало скоро да се присъединят към Ислямската държава на Ирак и Леванта, чиито отряди се бият на два фронта срещу армиите на Асад и Малики. Бригада "Ал Андалус" е поддържала връзки със салафитски движения във Франция, Белгия, Мароко, Тунис, Египет, Турция и Сирия, обяви испанското вътрешно министерство. В "свещената война" в Леванта участват поне 50 испански граждани, които трупат боен опит и се считат за заплаха от специалните служби.

Харизматичният водач на испанската клетка Икасриен на младини се е препитавал като градинар, готвач и строител в различни градове на Испания и Мароко. Бил е арестуван за разпространение на хашиш, за което е лежал три години в затвора. 47-годишният салафит е ученик на сирийския шейх Абу Дада - първопроходеца на джихада в Испания, който организира терористичните актове в Мадрид през пролетта на 2004 г. Братът на един от тогавашните атентатори - Мохамед Афала, също е член на "Ал Андалус" и се издирва от полицията. През 2001 г. Лахчен Икасриен е заловен в Афганистан и прекарва близо 4 години в щатския затвор "Гуантанамо".

Не е ясно как русенецът Реджеб се е свързал с "Ал Андалус", нито пък как и откога се е озовал в Испания.

На запитване на "Стандарт" от полицията в Русе отказаха информация за лицето Дениз Реджеб и задграничните му пътувания, позовавайки се на законови разпоредби за защита на личните данни. Според запознати мъж със същите имена има стара адресна регистрация на русенския булевард "Цар Освободител". Вчера в квартала никой не се сети за Дениз. Адресът се намира на пъпа на града, на едно от най-оживените кръстовища в центъра на дунавския град. Намиращите се на мястото стари къщи и малки блокчета основно се дават под наем. Местните твърдят, че квартирантите често са различни, най-вече в таванските помещения. А по-стари наематели считат, че последните 10-на години подобно лице не е живяло на адреса. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3572 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2015.06.21 | 20:32

3
А в България колко такива групи има и знаят ли се от тайните служби. Изглежда ДАНС се използва само за охрана на депутати и министри....

2015.06.21 | 20:32

4
Нашите джихадистки групи са именно, МВР, ДАНС, НСО.

2015.06.21 | 16:01

2
Дуган каза, че няма такова нещо като терористи. Но за по -сигурно назначи Делян Пеевски да провери ! Спете спокойно деца ...
FM

2015.06.21 | 16:01

1
Какво се занимавате с този джагал, режете му главата от рамената. И всичко приключва.

Добави коментар

Водещи новини