Йовчев: Акцията в Лясковец е трябвало да бъде проведена по този начин

  • 28 март 2014 09:16

  • 1941
  • 12
Йовчев: Акцията в Лясковец е трябвало да бъде проведена по този начин
©

Незабавното провеждането на операцията в Лясковец е било необходимо. От информацията, с която разполагаме и която се потвърждава от експерти, е имало реален риск Петко Савов да започне да стреля по деца.

Това казва в интервю за в. "Стандарт" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола. Той коментира трагичния инцидент в Лясковец, при който психично болният Петко Савов се барикадира в къщата си, стреля по полицаи, като уби един от тях, а други трима бяха ранени. "Операцията е трябвало да бъде проведена по този начин, а не посредством преговори. И през 2012 г. психолозите, както и сега, са изразили становище, че преговорите биха могли да отключат агресия в този човек и той да нарани някого или да направи нещо, което не бихме желали. На трето място всичко, извършено по тази операция, е съгласно изискванията на закона. Проверката ще установи дали са допуснати грешки по начина на провеждане на операцията", уточни Йовчев.

По думите му няма нещо, което би могъл да свърши главният секретар и той да не го е свършил. Той е бил информиран по-малко от месец преди провеждане на операцията за наличието на такъв проблем. С негова резолюция са били предприети действия, чрез които да се търси неговото разрешаване с други форми и средства. За жалост, те не са дали резултат. Както и преди това многократно са правени такива опити. В момента, когато проблемът се е задълбочил, той е направил необходимото. Затова не може да му се търси вина. Йовчев е изненадан, че хора, които нямат никакви знания и подготовка, са започнали да се изказват по този случай. "Изненадан съм и от безскрупулността, с която определени кръгове използват трагедията за политически цели. Това е политическо мародерство", категоричен е вицепремиерът.

Вътрешният министър разказва и за посещението му в САЩ, където е било планирано да се постигнат конкретни неща в три области – ефективното противодействие на международния тероризъм, мерки срещу организираната престъпност и въпроса за киберсигурността. "Лично аз съм доволен от постигнатото. По отношение на борбата с тероризма на първо място бих посочил подписването на споразумение с ФБР, което дава възможност да обменяме информация и да извършваме мониторинг на заподозрени лица в реално време. По време на срещите всички партньори подчертаха, че сътрудничеството ни е много добро и се развива възходящо през последните години. В тази връзка посетих националния контратерористичен център, както и терористичния скрининг център, където придобихме много сериозен опит как са организирани процесите. От американска страна се ангажираха да проведат обучение на наши служители, както и да ни подпомогнат при изграждането на такава организация на работа, която ще позволи 24 часа в денонощието всеки сигнал, свързан с терористична дейност, да бъде своевременно отработен и да бъдат взети адекватни мерки. В най-скоро време ще изпратим група експерти, които на място да се запознаят с американския опит.

По отношение на борбата с организираната престъпност постигнахме добро сътрудничество с ФБР, ДЕА и Сикрет сървиз. От Сикрет сървиз предложиха една добра идея за създаване на съвместни екипи между МВР, ДАНС, ДЕА и Агенция "Митници". Ще започнем работа по нейното реализиране. Посетихме и техния национален център за борба с киберпрестъпността и нещата, които видяхме, са впечатляващи. Тук не става дума само за престъпления в интернет, а и за защита на информационните системи и мрежи на правителството, държавните организации и на частните компании. Това изисква един системен подход и целенасочени интегрирани усилия на повече от една организация и структура. Именно това възнамеряваме да изградим като модел", споделя Йовчев.

"След анализа, който направихме в началото на кризата, бяха приети седем мерки, които ние трябва да изпълним. Оттогава имаме ескалация на напрежението в Украйна, но като цяло изводите ни остават в сила. В момента най-големи са заплахите в икономическата сфера. Първата е свързана с възможно нарушение на нормалното доставяне на газ и второто са икономически загуби в резултат на развитието на кризата", обяснява Йовчев във връзка с евентуалните последици за България от кризата в Украйна. "Това може да доведе и до намаляване на БВП, което е сериозна заплаха. В икономическото министерство още в първите дни бе разработен план, според който дори при спрени доставки на газ има готовност да гарантираме нормалното функциониране на страната в рамките на 45 дни. Има и възможности да се доставят съответните количества газ през Гърция, но това е въпрос на преговори и активно се работи по довършване на връзката с Румъния, която би могла от края на юни да се ползва. По отношение на другите рискове - те още не са отминали и ние в малка степен можем да им влияем", заявява Йовчев.

Вътрешният министър не очаква много етнически българи да търсят убежище при нас. При определено развитие на кризата в Украйна обаче това може да стане факт. "Три възможни фактори може да анализират такъв процес. На първо място е въоръжен конфликт. На второ място е развитие на икономическата криза в такава степен, че много от хората да изпаднат в изключително тежко социално положение. Третият риск е да се развият ксенофобски настроения, които да засегнат правата и свободите на етническите българи там". Вицепремиерът съобщава, че вече е възложено на Държавната агенция за бежанците да представи визия как бихме могли в по кратки срокове да даваме гражданство на наши сънародници от Украйна, защото не можем да ги третираме както всички останали бежанци. Търсим и резерви по какъв начин ще им осигурим нормални условия за живот. Надявам се, че няма да се стигне дотам, защото това ще бъде тежко предизвикателство пред страната ни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1941 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2015.04.09 | 00:20

12
Е,не! Щом ,след всичко което стана,продължава да твърди че това е бил правилния начин,значи наистина е абсолютен безхаберник.
Бацо

2015.04.09 | 00:20

11
Няма нещо, което да не може да свърши ГЛАВНАТА СЕКРЕТАРКА. Нали в ДАНС отговаряла /СЕКРЕТАРКАТА/ за енергетиката, всички видяхме какво стана със сметките за ток. какво направиха и кой предупредиха тогава тази службица?????????? Била в спец. отряда - е нали водиш ти акцията, така я проведе да зачерни едно семейство, да осакати друго и предизвика паника в цяла БГ. Честито. Ако дядо не е комунистче няма да е секретарче, а пък майстор Цветко пази тоз отметко.
Цитко

2015.04.09 | 00:20

10
цветелине, цветелине сега като министър те пазят. От народа кой ще те опази щом и ти така наглееш вече, как не виждате каква глупост сътворихте с дядовото, чичовото и каквото е там още това секретарче.

2015.04.09 | 00:19

9
Не безхаберник, а НЕКАДЪРНИК за когото човешкия живот не значи нищо. Този човек е негодник, както и главния му секретар.
нерегистриран

2014.04.07 | 17:49

2
Що за глупост?
ТРЯБВАЛО Е

2015.04.09 | 00:19

8
Защо Овчев не отиде да омиротворява стрелеца лично,а изпрати Емил Шарков да върши това?
знаещ

2015.04.09 | 00:19

7
И все още е министър!? Егати наглият глупак!
Р.Райнов

2015.04.09 | 00:19

6
Йовчев и Лазаров са професионалисти и трябва да се подкрепят!

2014.04.07 | 17:55

4
НЕКАДЪРНИЦИТЕ ВИНСВНИ ЗА СМЪРТТА НА КОМАНДОСА ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТА. НЕ ОСТАВКА А ЗАТВОР.
Самарджиев

2014.04.07 | 17:49

3
Ти се шегуваш !!! Това са професионални мекотели !

2015.04.09 | 00:19

5
Йовчев, кой полицай ще изпратиш следващият път на смърт, под твоето правилно ръководство?

2014.04.07 | 17:49

1
TOVA E PULEN ABSURD G-N IOVHEV PRI VSIAKA TAKAVA AKCIA LI STE IMA ZAGINALI I RANENI CHENGETA, AKO E TAKA MIASTOTO TI NEE ZA TOZI ODGOVOREN POST V TAZI DARJAVA REDNOE DASI PODADES OSTAVKATA NE DASE IZLAGAS TI SAMIAT I INSTITUCIATA NA KOIATO UJ SLUJIS.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини