Изслушват председателя на ДАНС в НС заради теч на информация

  • 27 март 2014 07:49

  • 2198
  • 0
Изслушват председателя на ДАНС в НС заради теч на информация
© Булфото

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще бъде изслушан днес в парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност.

Повод e изтеклата преди няколко дни в сайта factor.bg справка за подслушвани разговори на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев с политици, бизнесмени и магистрати. Справката беше свалена малко след публикуването й.

Изслушването на Писанчев е по искане на депутатите от БСП Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в и Георги Свиленски, чиито имена бяха сред публикуваните в справката. Двамата искат да присъстват на заседанието, като освен това ще отправят и питане до шефа на бюрото за контрол над СРС-та Бойко Рашков.

Кадиев търси отговор на въпросите: дали справката е достоверна, как се е появила в публичното пространство и означава ли това, че освен Орлин Алексиев са подслушвани разговорите и на всички в справката, включително и членове на семействата ни.

В справката са изброени имената на Иван Мирински, Гриша Ганчев, Николайчо Гигов. В разговорите коментират, че "това трябва да се случи много бързо", като, че и "утре идва приятелят му", "тоя големият", Георги Колев, председател на Върховния административен съд.

Според изданието за Колев е имало обсъждане между членове на Висшия съдебен съвет ВСС дали да се започне проверка.

В справката са споменати още имената на Георги Цветанов (бивш банкер и свидетел по делото "Октопод"), Георги Домусчиев (брат на бизнесмена Кирил Домусчиев), депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев, Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, банкерите Петя Славова, Цеко Минев, Асен Ягодин, журналистите Константин Каменаров и Методи Манченко. За последните ДАНС обобщава: "установено е, че Орлин Алексиев контактува с народни представители, общински съветници, кметове, бизнесмени и лица, участващи в обществения, политическия и икономическия живот в страната, характерът на отношенията с които не е изяснен."

В справката е записано още: "Орлин Алексиев основно провежда срещите си във ВИП салона на бар "Флайт", намиращ се на ул. "Леге" №15. Въпросното помещение е с режим достъпен, като в него са допускани само лица, разполагащи със съответната ВИП или клубна карта. Установено е, че Орлин Алексиев ползва още един неустановен абонатен номер. Изяснено е, че по време на провеждане на срещите си последният изключва ползваните от него телефони."

Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в потвърждава, че е говорил многократно с Орлин Алексиев, като последно "по законопроекта за възнаграждението на общинските съветници, а и по други неща. Бях шест години негов заместник в бюджетната комисия на СОС".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини