Сгащиха 50 софиянци, крали от "Топлофикация"

  • 21 февруари 2014 20:14

  • 4109
  • 7
Сгащиха 50 софиянци, крали от "Топлофикация"
© Булфото

Около 50 абонати на столичното парно са уличени в кражби на топло през миналата година, пише "Труд".

Наложено им е начисляване на сметка на пълна мощност за дадения апартамент за целия отоплителен сезон.

Най-много "заловени" има сред абонатите на "Техем" - 21. Дружеството е и най-големият топлинен счетоводител в София с дял от почти 40%.

"През миналия отоплителен сезон при годишния отчет 21 радиоуреда изпратиха сигнал за грешка, което означава, че уредът е бил манипулиран. Вследствие на това сме начислили максимална мощност на тези отоплителни тела. Включително са уведомени и домоуправителите на сградите", обясняват от "Техем".

От началото на този отоплителен сезон са засечени 3 случая на счупени пломби на вторите кранове на радиаторите, което е съмнение, че те са откачвани. Санкция не е наложена, но от "Техем" са залепили стикери върху местата за връзка и ако те бъдат скъсани - потребителите ще бъдат санкционирани.

"Впечатление прави, че веднъж наложим ли тежкото наказание за максимални сметки, абонатите се дисциплинират и в следващия отоплителен сезон са коректни", казаха от "Бруната". От компанията обясниха, че залавянето на "крадци на парно" е много трудно и не винаги доказуемо в съда заради пропуски в нормативната уредба.

Оттам поискаха да бъде променен законът и да се налагат глоби на собствениците на апартаменти, които не осигуряват достъп при внезапни проверки от топлинния счетоводител. Регистрираните при компанията случаи на нередности са 20 за миналия сезон.

При "Иста" хванатите в крачка абонати са 8. Оттам описват като "абсолютна случайност" залавянето на некоректните клиенти, защото липсват законови основания да бъде дефинирана кражбата. От компанията са се принудили да лепят стикери на радиаторите и кампанията им все още продължава.

Нито един крадец на парно не е хванала "Топлофикация" в ролята си на топлинен счетоводител.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4109 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ДАМ

2014.02.23 | 10:06

7
значи имало начин. подкрепям внезапните проверки от топлофикация или топ. счетоводители, но не и от съседи, но и да са регламентирани, т.е да не се окаже, чее някой измамник и просто си прави оглед за бъдещо опразване на жилището.

2014.02.23 | 10:05

1
Грешиш много - виж точно какво пише - "21 РАДИОУРЕДА изпратили СИГНАЛ ЗА ГРЕШКА" - значи - никой не е проверявал на място - уреда излъчва сигнал дистанционно. И още - какво значи това "щом изпраща сигнал за грешка, значи се краде"? - нима техните уреди не мога да се развалят? 21 от общо десетки хиляди е съвсем нормален процент за дефектирал уред. А те (Техем) са начислили на пълна мощност. Кой отново е мошеника?

2014.02.23 | 10:05

6
Те политиците изнесоха милиарди а сега ни обявяват някакви кокошкари кого заблуждават!
berbo

2014.02.23 | 10:05

5
toplinni stchetovoditekli nyama takova jivotno.da se stiagame i da stavame.inatche sme martvi.

2014.02.23 | 10:05

4
tova samo v balgaria se slu4va-dokogaaaaaaaaaaa?
svidetel

2014.02.23 | 10:05

3
Nikogo ne ste hvanali, ne lajete,gnusni komunisti4eski otro4eta !
rossen4i4o

2014.02.23 | 10:05

2
крадци ? по мнението на търговски фирми , които купуват на безценица а препродават прескъпо с начислено ДДС / което се краде с държавно разрешение/ и КОЙ е крадеца ? надписват потребление с НАКАЗАТЕЛНА цел ? ТЕ да не се силово ведомство за превъспитание ? НЕ , те са новите герои на власта и техни роднини във вечните далавери за извиване на ръце

Добави коментар

Водещи новини