Вносни джебчии обикалят нашите улици

  • 26 август 2011 15:01

  • 1258
  • 0
Вносни джебчии обикалят нашите улици
© Интернет

Нарастват кражбите от джебчии, идващи у нас от околните страни, предупреждават от Софийската дирекция на вътрешните работи.

Това предаде агенция „Фокус", като цитира началник-група в сектор „Улична престъпност" в СДВР.

Увеличили са се и българските джебчии, които „гастролират" в Европа.

По думите на Красимир Любомиров изборът на потенциалните жертви зависи от субективната гледна точка на дееца на престъплението. Избират се по-разсеяни граждани, такива с откопчани чанти, от които могат да се вземат пари и други ценности.

Извършителите на такива кражби са основно роми и то предимно жени.

Джебчийките се обучават от малки в семейството. Този „занаят" се предава от баби, майки, на деца, на снахи, на внучки.

Полицейските разследвания показват, че се обират повече възрастни хора и дребни суми, документи.

Моментът на кражбата се избира търпеливо, но се извършва бързо, като се използва невниманието на потенциалните жертви и местата с голяма концентрация на хора. Престъпленията се извършват в градския транспорт, при качване и слизане от превозното средство, в заведенията, в големи магазини с повече хора.

Най-често извършителите са малолетни и непълнолетни, които съгласно българското законодателство до навършване на пълнолетие са или наказателно неотговорни или частично отговорни. Налагат им се възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

По думите на Красимир Любомиров джебчийските кражби се доказват трудно. Значение има бързината на сигнала, подаден от потърпевшия, но в повечето случаи той дори не разбира, че е станал жертва на престъпление, а бива уведомен от служителите на сектора. Съветите на полицията са за повече бдителност към личните вещи, чанти, сакове, а с настъпващия есенно-зимен сезон - и с връхните дрехи, във външните джобове на които да не се оставят пари.

Последвайте канала на

1258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини