Криминалисти: Нова банда граби банки по часовник

  • 21 февруари 2014 07:07

  • 3923
  • 3
Криминалисти: Нова банда граби банки по часовник
© Булфото

"Най-вероятно се сблъскваме с нова банда, макар да действа по почерка на старите - с чук и автомат". Това разкриха пред "Стандарт" разследващи от отдел "Грабежи" в СДВР по повод обира на банков клон в столичния кв. "Хаджи Димитър" в сряда.

Точно за минута и половина четиримата грабители станали по-богати с 200 000 лв.

"90-те секунди се превръщат явно в стандарт за грабителите на банки. Толкова траеше и обирът на клона на ОББ през април 2012 г. в Студентски град", коментира столично ченге. За обира с двата мотора "Ендуро" заподозрени са Емил Милев-Крокодила и Мартин Антов. Макар че Крокодила извади в съда солидно алиби, че по това време е бил в Германия.

Ченгетата признават, че разузнаването на бандитите от "Хаджи Димитър" е било перфектно. Четиримата са стояли в колата на 30 м от входа на банката, на паркинга до блока. В 8 ч по малката ул. "Дончо Ватах" не е имало хора, заведението отсреща отваря едва в 10 ч. Бандитите изчакали достолепно инкасо автомобилът да достави чувалите с банкноти. Той пристигнал в 8,05 ч. Апашите изчакали почти до секунда технологичното време чувалите да бъдат вкарани и да започне обработката им. В 8,20 ч. четиримата атакували като в екшън филм - на бегом отишли до входа, първият маскиран ударил с чук дебелата 10 мм стъклена врата. Вторият ударил охранителя с приклада на автомат 5 пъти, а гардът паднал в несвяст на пода. След това четиримата нахлули - тримата носели по чувал, а четвъртият им осигурявал прикритие. В момента, в който проникнали в банковия клон, касиерката пиела кафе, а чистачката се мотаела наоколо.

Точно след 93 секунди нападателите напуснали сградата. Отпрашили с мръсна газ с колата, в която ги е чакал шофьор. Според камери и очевидци автомобилът е металиково тъмносиньо "Ауди А8". Подобна кола бе намерена запалена през нощта срещу четвъртък. Автомобилът е бил между блоковете 26 и 33 в съседния на "Хаджи Димитър" кв. "Стефан Караджа", почти срещу стадион "Герена" и на около 500 м от обрания банков клон. Тя обаче е "Ауди А6" комби от 2009 г., а експерт трудно би сбъркал двамата модела. Още повече, че А8 няма комби вариант, смятат експерти. Все още не е ясно дали изгорялото ауди има връзка с грабежа. Много е вероятно автомобилът да е запален, за да отклони вниманието от търсенето на истинската кола, с която са се измъкнали въоръжените грабители, смятат полицаи.

Обирът е записан на камерите на банковия клон, но резолюцията на видеото е малка и на него на практика се виждат само силуети.

Касиерката и чистачката на банковия клон са били разпитани от криминалисти от отдел "Грабежи" на СДВР. Жените си спомнили думите, с които нахлули грабителите: "Това е обир! Не мърдайте, че ще ви избием!". Преди това касиерката чула нещо като гръм, но явно това е шумът от чука, стоварил се върху дебелото стъкло, смятат разследващите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3923 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БЪДЕЩЕ ТЪМНО

2015.05.20 | 11:23

3
БАВО..О...О,друго не можем да кажем. Какво е бъдеще. Виждаш едно дърво как се развива. Не е нужно някой изкуфял даскал да ти обяснява. Всички филми,които противоречат на човешкия морал и нормалното човешко развитие,трябва да преминат в историята. Може да стане с компютърна програма. Разбира се забрана за производство и търговия. МОЖЕ ДА СТАНЕ И СВЕТЛО
coco

2015.05.20 | 11:23

2
камери без образи, крадци точно като часовникари, тинтири минтири - те банките сами си крадат парите. Все пак има кой да плаща
s

2014.02.21 | 20:46

1
malka lihva sa i vzeli na bankata

Добави коментар

Водещи новини