Инвалид уби комшията си в старчески дом

  • 11 февруари 2014 07:45

  • 2110
  • 0
Инвалид уби комшията си в старчески дом
©

Глух инвалид уби съквартиранта си в старческия дом във Велико Търново. Жестокото престъпление било извършено миналата нощ. В стая 301 на дома за възрастни хора “Венета Ботева” живеели Кирил Байков и Иван Нейков, пише "Монитор".

Кирил бил тук от две години, а Иван постъпил преди два месеца. Хората от дома разказаха, че от няколко дни двамата съквартиранти непрекъснато се карали. Кирил бил глух вследствие на претърпяна преди години тежка автомобилна катастрофа и това, че не може да чува какво говорят другите за него, много го дразнело. През последните години той закъсал и с краката и се движел с два бастуна

По образование бил инженер, изобретател рационализатор. Известно време е работил и като научен сътрудник към БАН. Старецът обаче бил с доста тежък характер и своенравен. Шефката на дома Зорица Радловска разказа, че миналата година дядо Кирил изчезнал от дома и се наложило да бъде обявен от полицията за национално издирване. След време той сам се обадил от Варна и казал да дойдат и да го приберат. Работници в автосервиз в съседство със старческия дом пък разказаха, че бившият инженер често се прибирал в дома подпийнал и с бутилка вино в чантата.

В края на миналата година в стаята на Кирил Байков бил настанен новопостъпилият в дома Иван Нейков. Мъжът бил дълги години шеф на Криминална полиция в Търново. Двамата мъже така и не намерили общ режим и често се карали. Иван се дразнел, че Кирил хъркал, и му повишавал тон. От ръководството на дома обаче така и не разделили макар и временно двамата старци, защото сметнали, че кавгите им са безобидни.

Какво точно се е случило в неделя срещу понеделник в стая 301, все още не е ясно. Със сигурност се знае, че между двамата старци не е имало борба, тъй като нито някой от живеещите в съседните стаи старци, нито дежурните служители са чули шум и викове. В 7 ч сутринта една от санитарките влязла в стаята и видяла, че Иван Нейков лежи мъртъв на леглото. По чаршафите имало кръв. Половин час по-късно улицата пред старческия дом вече беше задръстена от полицейски автомобили, а районът беше отцепен.

Огледът на местопрестъплението продължи повече от осем часа. Според появилите се сред останалите обитатели на дома слухове бай Иван бил намушкан с нож или ножица от инвалида Кирил. Други пък твърдяха, че е бил удушен. От полицията вчера не съобщиха как точно е била причинена смъртта, но отрекоха да има прободна рана. Назначена е съдебномедицинска експертиза. Според достоверна информация обаче бившият полицай е бил убит със стъклена бутилка.

Най-вероятно вечерта двамата са се скарали за пореден път и са легнали да спят. През нощта Кирил е станал и е пръснал главата на опонента си с празна стъклена бутилка, след което е легнал пак да спи. Около 14 ч Кирил Байков беше изведен от дома и качен в патрулка, която го откара към районното полицейско управление. Мъжът не беше с белезници на ръцете, вероятно за да може да се придвижва с патериците. Изглеждаше спокоен, в ръка държеше найлонова чанта, а зад него вървеше полицай, който го конвоираше.

Новината за убийството предизвика силен смут сред останалите над 100 обитатели на старческия дом в Търново. Тъй като от полицията и прокуратурата вчера така и не оповестиха имената на убиеца и жертвата, през целия ден телефонът на директорката на дома прегря от обаждания на близки, чиито роднини живеят в дома.

“Страх ме е да не изкарат Киро луд и да го върнат обратно при нас. Тогава може да започне да ни трепе един по един”, сподели възрастна жена на входа на дома.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2110 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини