Борсата за нелегални цигари в София с нов адрес

  • 07 февруари 2014 14:23

  • 2693
  • 1
Борсата за нелегални цигари в София с нов адрес
©

Ромка ходи като бременна с яке, натъпкано с цигари. Тя стои отстрани и само подава кутиите на мъжете, които ги продават на клиента и прибират парите. Основната борса за нелегални цигари в София, която доскоро бе на Женския пазар, вече има нов адрес - в столичния квартал "Дружба 1", установи проверка на "Труд".

"Момчета, искате ли цигари?" С този въпрос възрастен ром посреща нашия екип на стотина метра преди магазин "Фантастико" - на улица "Тирана", близо до блок №2.

Наоколо се виждат десетки мургави мъже и жени - седят сами или на две-три групи, забързват се нанякъде и изчезват зад ъгъла, а после се връщат. "Ходят до скривалищата с цигарите за стока, пояснява наш източник, който живее наблизо. Крият ги зад храсти, в кошове за боклук или във входовете на съседни сгради. Държат у себе си кутия-две и като дойдат ченгета, са ни лук яли, ни лук мирисали."

Продавачите на папироси без бандерол са изчезнали от Женския пазар и района край Орлов мост, където по-рано се подвизаваха. "Преместиха се на "Фантата", ако търсите цигари идете там", пояснява продавачка на цветя до пазара. Така наричали новия незаконен базар в "Дружба", вероятно съкратено от името на супермаркета.

Неин колега добавя: "Тук много ги тормозеха полицаите. През ден ги проверяваха. От МВР-то пратиха и цивилни. А и журналистите през ден ги снимаха... Плюс това започна ремонт на пазара".

Трети обобщава: "Абе, заради тия цигари и бежанците по "Пиротска" тук вече е ченге до ченге... Не става тук далавера... ". На новото тържище в "Дружба 1" вече има редовни клиенти за контрабандата. Личи си, че търговци и някои купувачи се познават. Разменят реплики: "Здравей", "Как си", "Хайде, утре ще се видим пак".

Мераклиите за евтин тютюн явно не са само от квартала, пристигат отнякъде и с автомобили. Слизат, запътват се към ромите и питат: "Цигари?" Сделките стават светкавично. Озъртайки се крадешком, продавачът подава кутията и тя минава в ръцете на другия. Средната цена - 3 лева.

Без всякакво затруднение репортерите на "Труд" си купуват от двама продавачи кутии със странни имена - "ЕСТИ", "Жълта гостенка", "Ракел", китайски "Кемъл".

Между мургавите търговци се води конкурентна борба.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2693 1

Коментари 1

Добави коментар
ss

2014.02.08 | 09:47

1
голяма комедия в тази държава няма закони

Добави коментар

Водещи новини