От началото на годината има 24 катастрофи на жп прелези

  • 23 август 2011 19:38

  • 1844
  • 0
От началото на годината има 24 катастрофи на жп прелези
© Булфото

От началото на годината има 24 катастрофи на жп прелези, заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” главен инспектор Антон Антонов, началник сектор „Пътен контрол” в отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция „Охранителна полиция” в МВР. По думите му, тези инциденти се случват основно по вина на водачите.

„Те не се съобразяват с това, че влаковете не могат да спрат. Досега има един загинал и петима ранени при тези катастрофи. Не бива да се разчита на това, че влака не се вижда, особено на неохраняемите прелези и задължително трябва да се спазват указанията на бариерите и светлинния сигнал”, посочи комисар Антонов.

Той подчерта, че предстои поставянето на видеокамери на прелезите, като доказателствения материал от тях ще бъде предоставян на полицията за налагане на наказания.

Главен инспектор Антон Антонов каза още, че от началото на годината са станали 318 тежки катастрофи с участие на мотори, в които са загинали 21 водачи и пътници.

„Ранените са 249 души. Има известно намаление на загиналите мотоциклетисти, но това не е успокоително. Всяка година се наблюдава ръст на регистрацията на мотори и мотопеди и затова може би обучението на тези водачи е изключително важно.
Комисар Антонов призова шофьорите, които тръгват на дълъг път да са добре отпочинали, да се съобразяват с пътните знаци и с правилата за движение.

Водачите на товарните автомобили да бъдат толерантни към тези на леките, шофьорите на лека коли да пазят мотоциклетистите и велосипедистите, а пешеходците да не пресичат на непозволени места и да създават конфликтни ситуации. Най-важно е да има толерантност едни към друг и спазване на правилата от всички.

Последвайте канала на

1844 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини